Vihar

Higurashi no naku koro ni

 

 

A Higurashi no naku koro ni (Higurashi: Whey They Cry) egy 2002-ben kiadott visual novel sorozat, de inkább sound novel. (Sound novel: sokféle hanggal / zenével teremti meg a hangulatot.) A mű a 07th Expansion nevéhez köthető, írta Ryukishi07. Extra információ az alkotóról: Ryukishi07 és ZUN (Touhou sorozat) jó barátságban vanak! Yay! :3
 
Azóta pedig... rengeteg dolgot megélt a történet, sorozat. Anime és manga adaptációkat, egy rakat OVAt, live action, novella, drama CD és fandiscet. Úgyhogy aki a történet mélyére akar ásni, vagy csak szimplán szórakozni akar, annak van lehetősége rá bőven.
 
Ami történni fog a következőkben az az, hogy írok kicsit az anime sorozatról és a visual novel sorozatról. Még x éve láttam először az anime verziót és mondani sem kell, teljesen megfogott, szerettem. Izgalmas volt, érdekes, erőszakos helyenként. De a visual novel végigolvasása után feltűnt, hogy azért vannak eltérések a kettő között. Még ha nem is olyan nagyok. Eredetileg azért kezdtem el írni ezt a véleményt, mert befejeztem a visual noveleket és szerettem volna kiírni a gondolataimat velük kapcsolatban, de ha már eleve ismertem az animét, akkor miért ne rakhatnék bele egy összehasonlítást is? Valahogy így született most meg ez az egész.
 
Az egész történet két részre osztható. "Történet," igazából ez egy folyamatosan alakuló történet, de... így fogalmazok az átláthatóság kedvéért. Szóval a két rész. A visual novel sorozat 8 részből áll, amiből az első 4 a "question arc," a további 4 pedig az "anwser arc." Gondolom mindenki rájöhetett ezekből, hogy hogyan van felépítve az egész. Az első 4 részben megkapjuk a problémát, a további 4 részben kapunk a problémákra választ. (Jobban mondva mind a 8 rész egy külön világ, de ez egy másik történet.) Hivatalosan az első 4 rész simán Higurashi no naku koro ni címen fut, a többi 4 rész pedig Higurashi no naku koro ni Kai címen. Az anime ezt úgy oldotta meg, hogy a kérdés fejezetek és a válasz fejezetek két külön évadot tesznek ki. Jobban mondva bekevertek itt is, de erről majd később.
 
Mivel minden VN rész egy külön fejezet, játék (és világ), így szeretnék fejezetenként végigmenni az egészen, közben persze összehasonlítani az anime adaptációval az adott fejezetet. Az anime adaptációban is fejezetekre vannak bontva a külön világok. Mivel az anime átvette a főbb mozzanatokat VNből, így csak azokat a dolgokat írom le amiket megváltoztattak vagy kivettek a történetből.
 

De előtte nem árt tisztázni alap koncepciót, nem? Nos, mint említettem, minden fejezet egy külön világ. Ez csak a sorozat legvégén derül ki, a válasz fejezetekből. Addig meg csak meglepetten pislogunk, hogy hogyan ülnek együtt és piknikeznek boldogan azok a karakterek, akik az előző fejezetben mind meghaltak. Az egész sorozat lényege az, hogy a legvégén kihozzák a karakterek a jó véget, ahol senkit nem ér utol a tragédia. De ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, rengeteg hibát kell véteni és sok rossz végnek kell bekövetkeznie, mert az ember a hibáiból tanul. Többek között. De ezen kívül nagyon sok témát érint még miközben megmutatja hogyan győzik le a karakterek a nehézségeket minden fejezetben, világban. Ennek a "játéknak" is megvan a maga szabályrendszere, ami szerint működik és amiket figyelembe véve kell kiokoskodni a jó véghez, a boldogsághoz vezető utat.

A belinkelt dalokhoz komment is tartozik ha ráviszitek az egeret. Ha már egy sound novelről (is) van szó vagy micsoda.

 

× Chapter 1. Onikakushi-hen
Ebben a fejezetben ismerhetjük meg az alap helyetet, a főszereplő, Maebara Keiichi szemszögéből. Jobban mondva csak annyit látunk / ismerünk amennyit ő. A későbbiekben ez nagyon lényeges lesz. Ez az első rész alapozza meg az egész sorozat hangulatát és azt kell mondjam, tökéletesen el van találva. Az egyik kedvenc fejezetem annak ellenére, hogy a többi fejezetben durvább dolgok történnek vagy éppen érzelmesebbek, több információt adnak. Az Onikakushi-hen már az első percekben magával tudja ragadni az olvasót. Elvégre ez is a feladata egy első résznek.

Megismerhetjük itt az öszes további fejezet felépítését is. Egyszerű, szórakoztató hétköznapokkal kezdődik mindig a történet, majd lassan átvált hátborzongató, nyomasztó és véres történetbe. Annyira jól és gördülékenyen haladva, hogy az ember csak a tragédia bekövezte után gondolkodik el rajta, hogy "hol romlott el minden?" Nincs éles határ a két véglet között, szépen, szinte észrevétlenül mosódik össze a kettő. Nagyon jól szemlélteti és mutatja be a kibontakozó paranoiát és félelmet amit Keiichi él át a történtek alatt, ez pedig nagyon szépen kontrasztban áll a fejezet elejét uraló idilli, boldog légkörrel.
 
Az Onikakushi-hent nem igazán tudnám ennél tovább fejtegetni, mert ez egy hangulat megalapozó rész inkább. Rövid, mégis nagyon hatásos, egyenesen arcon vágja a játékost. Ennél a pontnál még semmit nem tudunk a történet főbb elemeiről. Csak az van nekünk, amit itt megtapasztalunk, semmi más, így nem is nagyon tudok erről úgy beszélni, hogy ne vonnám be a többi fejezetet. Annyit viszont mondhatok, hogy lehet, hangulat megalapozó rész szerepet tölt be ez a fejezet, és bevezet a történet világába, viszont a későbbiekben ez egy nagyon lényeges pontja lesz az egésznek. Enélkül nem jöhet létre később a csoda, ami képes lesz megváltoztatni mindent.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- Reggeli perverz eszmecsere Renaval és Mionnal, Kei legférfiasabb részével a középpontban. "How about letting the little guy get a breath of fresh morning air?"
- Többet szerepelnek Keiichi szülei. A VNben látszik, hogy ennek a gyereknek családja is van. Ezzel kapcsolatban volt is egy jelenet amit imádtam. Kei megírta az üzenetét és elrejtette a falióra hátlapjára. Viszont biztosnak kellett lennie abban, hogy a halála után valaki megtalálja, így lement a szüleihez és: "If I die... I want you to put the clock on my wall in my coffin. I made that clock in shop class and I really like it... So, please." Ennél idiótább magyarázzal elő sem jöhettél volna, ember. Kinek ne lenne vágya a kedvenc faliórájával a koporsójában örök nyugovóra térni? Ez is mellesleg kimaradt az animéből. Plusz a VN kifejti azt is, hogy Keiichi miért nem akar segítséget kérni a szüleitől. Úgy érzi nem hinnének neki és bajba sem akarja őket keverni. "No matter how I explained, it would probably be difficult for anybody to comprehend. My somewhat eccentric dad wouldn't understand, and my high-strung mom would probably drag me off to a psychiatrist in the blink of an eye."
- Kimaradt teljesen egy klub tevékenység. Kei perverz diktatúrája a lányok felet, amit a csodával határos nyerés sorozatának köszönet. De persze a végén ő bukik a legnagyobbat mindenki közül. "My dignity was being trampled more than a communal doormat."
- Keiichi random rampage. A srácon eluralkodik a paranoia és szétveri otthon a berendezést egy baseball ütővel. Ezt a részt az anime egyszerűen átugorja, meg sem történik. Pedig hatásos és erőteljes jelenet ami megmutatja, hogy a fiú fejében már valami nem stimmel.
- Az utolsó rész legvégén Rena egy bárddal leáll beszélgetni Keivel hazafele menet. A VNben egy üldözéses rész is történik itt kettejük között. Ezek után pedig a fiút nem az erdőben, hanem a gátnál kapcsolja le két férfi. Mikor otthon felébred, csak Rena van mellette, Mion csak utána érkezik meg, így meghiusítva Keiichi segítségkérő telefonhívását.
 
 
× Chapter 2. Watanagashi-hen
Ez egy nagyon érdekes és izgalmas fejezet. Sok olyan dologgal ami összezavarja az embert. Ha összerakjuk a válasz fejezetével, akkor az egyik legcsavarosabb ügyet kapjuk meg. Erre meg csak rájön egy lapáttal, hogy felbukkan Mion ikertestvére, Shion. Megint Kei szemszögéből nézhetjük végig a dolgokat, tapasztalhatjuk meg az ügyet. Sokkal durvább és akciódúsabb, mint az első fejezet, jobban "belehúz" ebbe a világba, amit csak most ismertünk meg az első fejezetben.
 
A Watanagashi-hen bővelkedik az emlékezetes jelenetekben. Például mikor Takano-san a falu sötét múltját meséli a rituális eszközök (kínzó eszközök, hm) raktárában, vagy a Keiichi és Shion között történő éjszakai telefonbeszélgetés ami a lány őrült, démoni nevetésével zárul.
 
Ebben a fejezetben sokkal többet megtudhatunk a falu múltjáról, magáról az istenségéről, Oyashiro-samaról, a véres rituálékról amiket régen rendeztek meg. Mindezt persze Takano-san előadásában, ami csak rátesz a dologra. Igazából a játékban ezt a részt sokkal hatásosabban előadták, mint ahogy az animében látjuk. Hosszabb is és jóval ijesztőbb, nyugtanítóbb atmoszférát teremt. Keinek ebben a fejezetben az őrületben most van egy partnere is, Shion. A kettejük üldözési mániáját követhetjük nyomon a fiú szemszögéből. Azonban ezúttal az őrület csak Shionon uralkodik el végül. Vagy Mionon? Itt van az egyik legelgondolkodtatóbb pont.
 
Ez az egész fejezet... a válasz fejezetével teljesedik csak ki igazán. Mondhatjuk azt is, hogy amit itt, a Watanagashi-hen fejezetben megismerük, csak egy kis szilánkja annak, ami valójában történik. Így bővebben erről a válasz fejezetnél szeretnék írni.
 
Érdekesség, hogy a Watanagashi-hen válasz fejezete, a Meakashi-hen, a játékok között a második, Kei részben foglal helyet, míg az animében nem a második, hanem az első évadban van.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- A városi klub tevékenység alatt az animében mindenki egy asztalnál összeülve karutázik, a VNben viszont minden klub tag külön asztalnál játszik mások ellen másféle játékot. Ezzel jócskán meghosszabbítva a tevékenység leírását, de izgalmasabbá is teszi így. Főleg ahogy leírja, melyik klub tag hogyan győzi le az ellenfeleti. Rena a brutális "cute módban", Rika az atomcukiságával, stb.
- Még egy klub tevékenység teljesen kimarad az animéből. Kei veszít, majd egy szégyenteljes büntető játék keretein belül nem elég, hogy Mion molesztálja, de még az apjával is összefut hazafelé. A férfi pedig kihasználja a helyzetet. (Kei apja festő.) "If I cause a scene here... Th-They'll... find out that I'm wearing women's clothing right down to the unmentionables?"
- Kei és Shion első találkozása. Az animében Kei csak random beül enni egy étterembe ahol a lány pincérnő, a VNben viszont az apjával mennek el, mert... az apja rá van kattanva a pincérnők egyenruhájára. ... Volt kitől örökölni a perverzséget.
- Shion meghívja Keit az étterembe egy esemény végett, amiből a végén klub tevékenység lesz a többiekkel, ez is totálisan kimarad az animéből. Perverz részek itt is. "From my male point of view, it might have been a ridiculous spectacle I could just smile wryly at, but... From a woman's point of view... this was obviously pure humiliation."
- Shion-Mion-Kei összetalálkozás is teljesen másképpen történik a VNben, sokkal.. kellemetlenebb (de mégis érdekesebb, szórakoztatóbb) módon.
- Kei és Shion azért mennek a könyvtárba, mert Kei könyveket visz vissza, az animében viszont eleve úgy van beállítva, mintha oda beszéltek volna meg egy találkozót
- Beszélgetés Rika-channel az iskola udvaron. Az animében csak egy egyszerű beszélgetés, míg a VNben Keiichi teljesen sírásig kiakad. Igazából a VN sokkal, de sokkal jobban átadja az érzéseket.
- Egy esti Ooishi-Keiichi beszélgetés teljesen kimaradt az animéből.
- Az animében Rena határozottan visszautasítja, hogy Ooishival dolgozzanak együtt a végén, a VNben viszont megteszi. Igazából így sokkal logikusabb a dolog.
- A VNben Mion km-es beszédet tart a falu múltjáról, az animébe ez nem került bele.
- Mikor Mion a legvégén felbukkan este Keiék házánál, Keiichi emlékezik egy régebbi hibájára és a lánynak vett babával megy le elé. Szeretné odaadni neki végre. Ez az egész kifejtéssel együtt az animéből teljesen kimarad.
- Ooishi hentai mangát visz Keiichinek a kórházba. Az animében ezt megint csak nem látjuk.
 
 
× Chapter 3. Tatarigoroshi-hen
Bevallom, hogy ezt a fejezetet annyira nem vártam, mert sosem szerettem igazán Satoko karakterét. Viszont nagy meglepetésemre végig tudtam élvezni és imádtam ezt is. Rájöttem arra is, hogy Satoko tulajdonképpen nem rossz karakter és megszerettem. Több dolog átjött a VNből, mint amit az animében mutatnak és ezáltal közelebb került hozzám a karakter. Szóval így a VNek a végére megszerettem őt is. Sőt, meg is sajnáltam. Az animében untatott a szenvedése meg a szerencsétlenkedése, de itt sokkal jobban átjött minden és jobban is sikerült megértenem a lányt. A Keiichivel kialakult "testvér" kapcsolata pedig igazán aranyosra sikerült és jobban megérthetjük miért is áll ki Kei ennyire a lány mellett.
 
Lehet, hogy nem vártam először, de megnyugtatott a tudat, hogy van ebben olyan jelenet, amit imádok. Mégpedig mikor Keiichi megöli Satoko nagybátyját. Az animében odáig meg vissza voltam azért a jelenetért, szóval ezt a részt nagyon vártam. Aztán mikor elérkeztünk oda... A VN persze megint fényévekkel túlszárnyalta az anime verziót. Egyszerűen fantasztikus ahogy leírja mi játszódik be a fiúban. De nem csak a gyilkosság pillanatáról beszélek, az egész készülődés, dolgok megrendezése és végül maga a gyilkosság és az utolsó simítások. Azt látni az animében is, hogy Kei szinte teljesen kifordul magából és úgy veri agyon a férfit, de a VN viszont valami vészomjas predátorként mutatja be aki addig üldözi és üti az áldozatát amíg látja, hogy mozog. Szó szerint levadássza a férfit, Keiichi itt ijesztő.
 
De ezt leszámítva is volt jópár maradandó jelenet. Az animében ezt a fejezetet nem élveztem annyira, a VN olvasása közben viszont teljesen magával ragadott. Ott van például a jelenet, mikor Takano-san felveszi este kocsival Keit, az valami hátborzongató, de mégis imádnivaló. "The body. ...How well was it buried?"
 
Igazából érdekes volt végigkövetni Keiichi útját a gyilkosság napjáig. Megint. Deja vu, Onikakushi-hen. Csak a különbség annyi, hogy jelen pillanatban Kei azért öl, hogy megőrizze a boldog napjaikat, plusz ez egy előre megtervezett gyilkosság, nem pedig hirtelen felindultságból elkövetett, mint az első fejezetben. Kissé abszurd, hogy gyilkossá kellene válnia annak érdekében, hogy visszahozza a békét és a boldogságot. Ez a fejezet ebből a szempontból elgondolkodtató volt. Biztosan ilyen drasztikus események kellenek ahhoz, hogy elérje a célját, biztosan csak egy katasztrófával lehet elkerülni egy másik katasztrófát? Választ persze a válasz fejezetben kapunk erre, de ettől függetlenül magukban még elgondolkodtatóak ezek a kérdések. "Tomorrow... will be a juncture in your life... the likes of which graduation, employment, marriage, and childbirth couldn't hold a candle to. ...A day of murder... to kill someone... for someone else's sake."
 
Ez volt az a fejezet, aminek a legvége konkrétan hátborzongató volt. Hatásos volt, ijesztő, teljesen jól illett ebbe a világba és tökéletesen megkoronázta a kérdés fejezetek kétségbeejtő rossz végeit. Ez mindenképpen megemlítentő és kiemelni való dolog a számomra. Arról nem is beszélve, hogy itt hagy nekünk a VN egy nagy nyomot is, ami egészen a válasz fejezetekig nem tűnik fel, de visszaolvasva nagyon is elgondolkodtató. A nyom pedig: ha a faluban mindenki meghalt, Keiichi miért nem? Persze utána kiderül, hogy a későbbiekben ő is életét veszti, de a hangsúly azon van, hogy nem együtt a többiekkel. Plusz ott van még az érdekes gáz feltörés téma is amire rámutat a fejezet végi egyik tipp.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- Mielőtt Keiichi kiteker segíteni a lányoknak a baseball pályára, kap egy telefonhívást. Az animében egyszerűen csak otthon tartózkodik és lazít, míg a VNben az apja vendégeivel beszélget.
- Kameda-kunnal az animében a baseball pálya egy félreeső helyén beszél, a VNben viszont a férfi mosdóban. Amiben igazából több logika van, mert a pályán kicsit se feltűnőek, tényleg.
- A baseball meccs utáni ünneplés persze megint kivágva, csak azt a jelenetet kapjuk meg az animében mikor mosogatás közben Shion és Kei beszélgetnek. Az is a baseball pályán játszódik aznap, nem pedig a szentélynél másnap.
- Irie-senseit feltűnő módon vonzza... Keiichi bőre. Néha lesimogatja a srácot. Az animében ez egyáltalán sehol nem bukkan fel. "...I was lucky enough to experience so much of your soft, silky skin, Maebara-kun.", "I'll need to use my stethoscope, so show me your silky-smooth chest, Maebara-san~"
- Kimaradt egy csúnya veszekedés a klub tagok között. Kei sírásig megbántotta Miont.
- Kimaradt egy Chie-sensei, Kei és Mion között zajló teljes beszélgetés.
- Mikor Kei ássa a gödröt (sírt...) az erdőben, kaphatunk némi infót a múltjával kapcsolatban. Azonban a VN több dolgot közöl és ami a lényeg, meg is van magyarázva a dolog. Arról nem is beszélve, hogy az anime verzió pontatlan is. Kei nem zaklatás miatt hagyta ott az iskolát. Ennél a pontnál a VN sem mondja el még az igazi okot, de nem is vezet minket így félre.
- A VNben Kei két gödröt ás az erdőben. Egyet előkészít magának, de mivel túl messze van a gyilkosság helyszínétől és sötét is van ráadásul, szakad az eső és lámpája sincs, így nem találhatja meg, szóval ás még egyet és oda teszi a hullát. Az animében az első gödör csak eltűnik valami csodálatos úton-módon, ezért kell másikat ásnia.
- Takano-san este mikor felveszi Keit autóval, a biciklijét is elviszi. Az animében az erdőben hagyják. Nem értem miért kellett ezen változtatni, nem mintha olyan lényeges dolog lenne.
- Az egész vég le lett vágva. Úgy ahogy volt. Kei lezuhant a hídról, Hinamizawában feltört a gáz és kész, vége a fejezetnek. A VNben kapunk infót arról, hogy Kei hogyan élte túl és mi lett vele az eset után. Pont a leghátborzongatóbb részt levágták az animéből. Ezért nagyon-nagyon kár. "...You'd better be careful, you know. D o n ' t  g o  g e t t i n g  y o u r s e l f  k i l l e d  b y  s o m e  s t u p i d  c u r s e  I  p u t  o n  y o u  o k a y ?"
 
 
× Chapter 4. Himatsubushi-hen
Ez a játék a kérdés fejezetek legutolsó darabja. Nagyban eltér az előző fejezetektől, mert nem bukkan fel a fiatalok közül senki más, csak Rika. De mégis ez a fejezet igazán lényeges egy dolog miatt, itt ismerhetjük meg Akasaka-sant. Nem sok fejezetben szerepel úgy összességében az egész játékban, mégis egy elengedhetetlen karakter. Szóval ebben a fejezetben Akasaka szemszögéből ismerhetjük meg kicsit a dolgokat. Arról nem is beszélve, hogy időben is visszamentünk egyenesen a kezdetekre, a gát háború idejébe. A múltban vagyunk és egy teljesen új karakter szemén keresztül látjuk a dolgokat. Szépen fel lett borítva a megszokott sorrend, de kell egy kis változatosság.
 
Ez a fejezet rendőri, nyomozói oldalról közelíti meg a múltat. Akasaka nyomozás céljával érkezik a faluba ahol egy elrabolt fiút keres, meg lehetőleg a tetteseket. Út közben viszont megismerkedik Rika-channel. A férfi és Rika közti jelenetek általában nagyon édesek. Rika elkezdi a gyerekes stílust (hiszen egy kislány, tőle nem meglepő), Akasaka pedig zavarában folytatja. Kezdő rendőrként olyan hivatalos és merev néha, főleg Ooishi mellett lehet érezni ezt rajta. Először furcsa volt, mint főszereplő, de hamar megszerettem és hozzá tudtam szokni. Érdekes volt, hogy nem csak egy teljesen más karakter szemszögéből, ismerhetjük meg a dolgokat, de egy teljesen más csoport is van most a középpontban. Eddig mindig Kei és barátai voltak, most egy hivatalos közeg.
 
Viszont meg kell jegyezni, hogy Akasaka nagyon menő. Lehet kezdő és lehet nem sikerül végül elfogniuk az elkövetőket, de megmenti a gyereket és... nagyon menő. Még akkor is ha kb eldobja a fegyverét és enged az ellenségnek. De azért Ooishi is odatette magát. Az az utolsó harc az erdőben nagyon ott volt. Izgalmas volt, akciódús.
 
De ami a legnagyobb hatást váltotta ki belőlem, az a történet vége volt. Hiszen ez is egy rossz vég volt, mint az eddigiek. Akasaka évek múltán ismét találkozik Ooishival és átbeszélik mi történt Hinamizawában, mi volt ez a katasztrófa aminek a következtében meghalt a falu egész lakossága egy este alatt. De ami igazán szíven szúrt az az volt, mikor kiderült, Akasaka felesége meghalt. A férfi és Ooishi között történő utolsó párbeszéd pedig igazán érdekes és reményteli volt. De addigra már a játékos teljesen kivolt a sok halálesettől, hm. Viszont jó volt látni mindkét férfi határozott oldalát. Összességében más volt, nem volt megszokott, de ütött. Megismertette velünk kicsit jobban mi zajlott a gát háború alatt a faluban.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- A VN jobban átadja a faluban uralkodó körülményeket. Az animében minden olyan egyszerűen megy, minden nyugodtabb. Mikor Ooishi és Akasaka elmennek a faluba, feltartóztatják őket a tiltakozók és mikor Akasaka egyedül megy vissza busszal, szegény embert onnan is kinézik a falusiak mindenféle szúrós tekintettel. Ezt persze az anime nem mutatja.
- Az anime lehagyta a grandiózus mahjong mérkőzést is ami a Ooishi, a férfi barátai és Akasaka között zajlott.
- Akasaka epic harca kimaradt teljesen mikor megmentik az elrabolt gyereket, lehet, hogy nem volt túl fényes produkció, de Akasaka akkor is harcolt a fiúért, nem pedig csak meglőtték és vége a jelenetnek. Arról nem is beszélve, hogy Ooishi harca is totál kimaradt. Szóval ez az egész nagyon rövidre lett vágva. Az összes érdekes részt kihagyták belőle.
- A legutolsó beszélgetés Ooishi és Akasaka között teljesen át lett variálva. A VNben sokkal erőteljesebb az egész. Arról nem is beszélve, hogy le lett vágva az is, hogy a két férfi újrakezdi a nyomozást és kiadnak egy könyvet is az esetről.
 
 
 
Ezzel pedig véget is érnek a kérdés fejezetek. Mindegyik egy-egy alternatív rossz véget mutat meg, dolgoz fel és persze kérdéseket vet fel, ahogyan azt a nevük is mutatja. Ha ezzel végez az ember, akkor biztosan számtalan dolog van, ami felett csak gondolkodik, de nem juthat válaszra, esetleg csak teóriákat gyárthat. De pont ez a lényege az egésznek. Nem árulja el a játék a kulcs információkat, így nem is sejthetjük, hogy hiába is akarjuk összerakni a képet, nincs még meg a kirakós minden darabja. De a legigzalmasabb az egészben az, hogy ha a válasz fejezetek után visszatérünk ezekre a fejezetekre, akkor olyan apró dolgok is szemet szúrnak és értelmet nyernek amik lehet előzőleg fel sem tűntek első végigjátszáskor. Így volt ez velem is, mikor visszaolvastam egy-két jelenetet vagy átgondoltam dolgokat utólag. Izgalmas ilyen kis részleteket keresni, és ez is azt bizonyítja, hogy milyen részletességgel és gondosan van összerakva az egész játék, történet. Érezni rajta, hogy Ryukishi07 tényleg törődött vele és sokat dolgozott, hogy valami hihetetlent rakjon elénk.
 
Ez a négy fejezet igazán izgalmas és kétségbeejtő a legrosszabb végekkel. De mindegyik, különálló fejezet egy-egy újabb oldalát mutatja meg ugyan annak a történetnek. Mindegyik kijátszásakor kapunk olyan információkat, amiknek eddig nem voltunk a birtokában, vagy egy kérdésre többféle válasz lehetőséget mutat meg ami csak bonyolultabbá teszi a történetet és megnehezíti a szálak kikeverését. De ettől olyan izgalmas.
 
A játékban kapunk egy-egy szakasz befejezése után tippeket. Ezek rövid információk, újságcikkek, vagy különböző jelenetek különböző karakterek szemszögéből. Nagyon érdekesek, mert ezek is hozzáraknak a történethez információt vagy csak élményt. De olyan tipp is van, ami csak egyszerű dolgokat magyaráz meg, és nem feltétlenül létszükségletek ahhoz, hogy megértsük a sorozatot, a történetet. Például információ arról, hogy miért nincs egységes egyenruha a hinamizawai iskolában, vagy hogy Keiichiék háza miért olyan nagy.
 
Mindegyik fejezet végén kapunk egy extrát. Ez az "All-cast Review Session" ahol a karakterek megvitatják, hogy az adott fejezetben, vagy az eddig látott fejezetekben mi történt és mi állhat a rejtélyek mögött. Olyan ez, mintha egy sorozatban a színészek forgatáson kívül leülnének átbeszélni mi történt eddig a sorozatban. Azaz teljesen kívülálló személyként vitatják meg, nem pedig mint a történet szereplői. Érdekes, de nagyon ötletes megoldás. Elgondolkodtató és szórakoztató. Főleg, hogy ahogyan haladnak a fejezetek, egyre több teret nyer a random hülyeség a beszélgetések közben ahogyan egyre több karakter csatlakozik ehhez a kis "after-partyhoz." Visszatérő poénként ott van Keiichi, mint főszereplő. Mivel az első három fejezetet az ő szemszögéből látjuk, az utolsóban pedig nem is szerepel, így ő az egyetlen karakter akinek nincs portréja, szóval szegény Kei-chan soha nem tud csatlakozni a megbeszéléshet, csak telefonon. Vagy eléggé vad módon a legutolsó fejezet összejövetelén, de az amúgy is már csak a hülyeségről szól. Viszont nagyon üt. Ha az ember lelombozódna a sok rossz végtől, akkor elég csak megnéznie ezeket az extrákat és máris 360 fokos fordulatot vesz a kedve.
 
"Every. Afterparty. Without any character art, without any sort of appreciation. Witness my anger, my grudge, and all of my sorrow!! I shall instill it all upon you!!!"
"..I-It almost seems like Keiichi-kun is doing some sort of bad-guy transformation sequence."
"This isn't some sort of transformation. I'll have you know I've always been a Demon Lord!!"
 
 
Lehet, hogy itt véget ér a VN első szakasza, de az anime másképpen van összerakva. A Himatsubushi-hen után még kapunk nem csak egy, de két fejezetet! Az egyik a Watanagashi-hen válasz fejezete, a Meakashi-hen, a másik pedig az Onikakushi-hen válasz fejezete, a Tsumihoroboshi-hen. Azaz a VN Kai első két fejezete. Na ezt keverjétek ki. De ha ez még nem lenne elég, az anime az első sorozat végére egy pluszt részt is hozzácsap ami egyáltalán nem bukkan fel a VNben. Mert nem elég zavaró így is, hogy össze-vissza rakosgatják a fejezeteket. Én ettől függetlenül továbbra is a VN fejezetei szerint szeretném folytatni a második részben ha már úgy kezdtem el.
 
Amit ígérek, az epic akció, még több összezavaró jelenet és információ, kulcs a rejtélyekhez és agylakó paraziták!
 
 
- Yui
2018.11.12. 19:15, Yui Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?