Vihar

Humanoid Kikaider - 3. rész -

Címkék: Vélemény Anime

 

Elérkezdtünk hát a cikksorozat harmadik részéhez, ez a lezárás a 4 OVA és az egy Speciál elemzésével.
 
Az OVA sorozat 2001-ben látott napvilágot Kikaider 01 néven, ahogyan már említettem. A manga utolsó két kötetét hivatott feldolgozni. Persze hatalmas nagy változtatásokkal. Mélyebben nem mennék bele, mert a történet lényegében ugyan az, mint a mangában, de mégis máshogyan előadva. Ahogyan azt a 13 részes anime sorozatban is tapasztaltuk. Igazából nem tudom mit lepődök meg, mert tudjuk, hogy volt egy tv sorozat előzmény, szóval valószínű mindegyik mű, az animék és a manga abból (is) merít főként. A Special pedig egy teljesen új történetet mutat be rövid 30 perc alatt.
 
Kezdjük akkor egyből azzal, hogy az első OVA első jelenete egyből egy üldözéses részzel indít, ami... egyáltalán nem azt mutatja ahol befejeződött a manga. Itt nincs búcsúzás Mitsukotól, ők csak eltűntek valamerre az éterbe, pont. Nincsenek most. Akció van, nem érzelgősség, érjük be azzal a csókkal, amit a sorozatban kaptunk. De nem elég, Jiro nem csak úgy menekül random, már vele van Akira és Rieko is. A magyarázatot azt úgy elhagyta az OVA, gondolták mindenki ismeri vagy a superhős tv sorozatot vagy a mangát. Igaz utólag meg van magyarázva minden (majdnem), de azért már ez is változás.
 
   
 
Ott van a szemgolyó lovag!
 
Ezek után jön a buddhista robotikus a templomban aki jobb formában van, mint valaha. Olyan az öreg, mint egy ninja... Ez a rész, plusz az Ichiroval való találkozás nincs nagyon bántva. A templomban történő harcnál viszont van egy hatalmas ugrás. A mangában itt a Hakaiderekkel harcolt a Kikaider páros, most viszont egyből a szemgolyó lovag jött el! Csak úgy a semmiből. De nem kell aggódni, a Hakaider négyes is felbukkan hamarosan csak azért, hogy... velük is történjen egy harc. Tiszta akció az egész rész, ami valahogy így záródik. Hát nem sokat tudtunk meg, de láttunk sok harcot meg akciót.
 
A második OVA elején azért már kapunk némi magyarázatot a történtekre. Rieko elmondja, hogy Akira testében van a kulcs ahhoz, hogy aktiválják a végső fegyvert. Hé... A gyerek testében? Benne? Eddig a hátán volt egy tetoválás. Szegény Akirát egyre jobban csak felhasználják. Előzőleg csak a bőre kellett, meg a rajta lévő tetoválás, most meg az egész gyerek.
 
   
 
Ebben a részben bukkan fel Mieko is... igen, a csöcsbimbó lézerek is megmaradtak. Pinkek. Csak hogy stílusosak maradjunk. Mieko mellesleg olyan erős itt, hogy majdnem egymaga elbánik a Kikaider testvérekkel. De történik itt egy érdekes dolog... A mangában Mieko és Reiko karaktere soha nem találkozik. Itt viszont egymással szemben állnak, sőt, történik köztük valami, nem tudom, ne kérdezzétek, egymásra hangolódnak, vagy valami ilyesmi. Mieko képes belemászni más robotok agyába, szóval Reiko meg közte valami hasonló történik. A rész végén felbukkannak a Hakaiderek és egyesülnek Gattaiderré. Harc megint... Az viszon nagyon tetszett, hogy részletesebben van megcsinálva Gattaider legyőzése, mint a mangában. Mikor Jiro összetöri az egyik búrát, a benne lévő agy cafatokra esik. Whoa. Na, erre vártam. Utolsó mozzanatként kapunk egy képet Reiről, akiről tudjuk, hogy ő a harmadik Kikaider brother, a 00. Megint eltértünk a tárgytól. Illetve a mangától. Innentől pedig csak egyre távolabb kerülünk a mangától... Messze... messze...
 
   
 
A harmadik OVA megint egy kis üldözéses harcolással indít (deja vu?), de ezúttal totálisan más körülmények között felbukkan a Kikaider 00, Rei. Ebben a verzióban a buddhista pap robotikus készítette el Reit, a mangában Jiro volt az. Azért kicsit se mindegy ez a részlet. De a lényeg, hogy Rei belép a harcba és ezzel együtt a Kikaider csapatba. Ja, közben a Shadow titkos bázisán újraépítették szemgolyó lovagot, szóval ő megint játszik a történetben és nem is akárki, Mieko felettese. A nő adroid mellesleg nem tudta elfelejteni azt a találkozást Reikoval és azokat az éréseket, szóval... érdekesen alakul a történet. Ez a szál mondjuk nekem eleve érdekes, ami kettejük között megy.
 
Aztán elérkeztünk az egyik legnagyobb WTF részhez az OVAt illetőleg. A manga nyomait már nem is keresem ebben a történetben, mert nincs semmi közük már egymáshoz. Rieko akaratlanul Gill Hakaider csapdájába vezeti a Kikaider triót, majd kiderül róla is, hogy Gill robotja. Ezzel pedig véget is ér szupergyorsan az élete meg a szerepe, mert elpusztítják. Helyette meg beszáll a csapatba Mieko. Ez gyors volt. Innen nem nehéz kitalálni, hogy Akirát is elvitték a rosszfiúk.
 
Na jó, mondjuk egy rekviemet Riekoért. Igazából sokkal drámaibban volt beállítva az ő karaktere itt, mint a mangában. Neki fogalma nem volt arról, hogy ő egy robot, mert Gill nem is akarta, hogy tudja. Nevelőnőként vigyázott Akirára és óvta, gondoskodott róla, az a gyerek tényleg sokat jelentett a számára. Ezért is írtam a manga verzióban, hogy Rieko egyik fő tulajdonsága, jellemvonása az anyai odaadás, szeretet. Átváltozott formában is, úgy, hogy közben próbálta feldolgozni, hogy ki is ő valójában. Az pedig csak tragikusabbá teszi az egész történetet, hogy Gill Hakaider Akira szeme láttára végez Riekoval. Nem is egy célzott támadással, először mozgásképtelenné teszi, a végtagjait semmisíti meg, majd utána adja csak le a végső lövést rá. Akira mindent lát. Most Rieko robot vagy sem, születése óta vele volt és gondoskodott róla, más számára jóformán nem is volt.
 
   
 
Jöjjön az utolsó, a negyedik OVA, ami a lezáró része ennek a rövid sorozatnak. Ebben a részben a Shadowot már Gill vezeti... Egyébként az OVAk elején még harcban álltak szemgolyó lovagékkal, most meg Gill lett a vezérük mindenféle átvezetés nélkül. Sőt, Gill Hakaider szinte már olyan Darth Vader kaliberű nagyúr lett. Főleg ahogy bevonul fekete köpenyben, a Shadow tagjai meg fejet hajtanak előtte. Oh, Gill nagggyon feltört. Na nem baj. Akirát berakják a végső fegyverbe vagy erődbe vagy mi az, amitől most már gond nélkül működik minden!
 
Aztán visszatérünk a Kikaider csapathoz. A Rieko sírjánál lévő jelenetet szépen megtartották, plusz a Mieko és Rei közötti beszélgetést is. Kis közös vonások a mangával. A mangába is, meg itt is, ennél a jelenetnél kicsit jobban megismerjük Reit. Mert hát valljuk be, eddig nem sok dolgot csinált, ami alapján megismerhettük volna, nagyon dialógusai sem voltak másokkal. Rei egy visszahúzódó csendes figura, aki... nagyon is realista világnézettel rendelkezik és kimondja a véleményét akkor is ha valakinek ez fáj, vagy nem éppen pozitív. Én szeretem a karakterét. Szemben áll egyszerre Ichiro laza hanyagságával és energikusságával, plusz Jiro érzékeny, tapintatos jellemével is.
 
A városban eközben beindult a mindent elpusztító szuper fegyver és terrorban tartják a népet. A kis csapat pedig... megostromolja a hatalmas gépet, mert az... jó ötletnek tűnik meg amúgy sem tehetnek mást. Egy félresikerült kísérlet után mindenkit megint elkapnak. Mindenesetre tovább bírták, mint a mangában. Nagyjából innentől már úgy halad a történet ahogyan a manga haladt. Kivéve Akirát. Biztosan feltűnt, Rumi nincs sehol. Elviekben ő is kellett a mangában a fegyverhez, most nem kell. Most elég csak Akira. Rumi még említve sincs. Mellesleg Akira agya kellett nekik, különleges volt születésétől fogva. Hát, ez is egy magyarázat a történtekre, a mangabeli szerepét Rumival jobban szerettem.
 
Közeledünk a tetőponthoz. Gill Hakaider Akirához vezeti Jirot, majd feltűnik ő maga is és főgonoszabb főgonosz, mint valaha. Komolyan, Gill elért egy olyan szintet már... ahol kijelenthetjük, hogy nem csak megjelenésében, de jellemében, viselkedésében is teljesen készen van főgonoszként, kiteljesedett. Persze, eddig is gonosz volt, meg érzéketlen, de itt valahogy máshogyan az. Most tényleg jóval nagyobb a fölénye Jiroval szemben, lehet ezért érzem így. Gill végül az átprogramozott Reit és Ichirot arra kényszeríti, hogy Jiroval harcoljanak, akinek nincs sok választása, de végül csak alul marad. A mangában nem harcolt a testvéreivel, csak egy ponton, ahol igazából gyorsan el is pusztította őket. Gill részéről ez a lépés valahol kegyeten, hiszen testvérek, úgymond és Jiro sem akar nekik ártani, pusz a lelkiismeret-egysége sem engedi neki ezt. Gill pedig mindezt tudja.
 
Elérkeztünk a legfontosabb jelenethez. Gill itt is beépít Jiroba egy egységet, hogy irányíthassa vele a fiút. Jiro ugyan úgy kiszabadul és megkeresi, majd elérkezik a legvégső leszámolás. Ami sokkal-sokkal drámaibb, mint ahogyan azt a mangában láttuk. Ez az utolsó harc durva és szomorú is egyben. Jiro terminátorként pusztítja el egyetlen támadással a saját testvéreit. Működésbe lépett benne Gill egysége, szóval már képes megtenni. A mangában már kicsit jobban belementem ebbe a részbe, szóval nézzük az eltéréseket. Azért is durva és mégis szomorú ez az egész jelenet, mert lehet, hogy Jiro képes szétzúzni a saját kezével a Hakaider fejét és ezzel együtt Gill agyát, de mégis emelett láthatjuk, hogy közben sír. Ez a kép pedig gyönyörűen reprezentálja, hogy mi is zalik le Jiroban éppen. A mangában egy fejlövéssel végzett Gillel, itt viszont lövésekkel leszakítja a végtagjait, majd széttöri kézzel a fejét. Szépen, lassan. Jiro egyenesen ijesztő, ehhez pedig társul a nyugalma is. Csak utána láthatjuk, hogy valami azért mégis csak megmozdul benne, a lelkiismerete küzd a rossz ellen.
 
If nessesary I can even destroy my own brothers. That's right, Gill. Is that submission circuit you put inside me. As you can see, it's been activated. And I now have that evil heart you wish for. Except... except it's evil heart has made me stonger. It has made me stronger. Because I don't want to give into it. ... And so now with this act I should at last become fully human. But the price that I must pay for it... is it eternal torment against the good and the evil inside of me. Stuggle in my heart forever.
 
   
 
Egyébként ez a legutolsó jelenet tetszett a legjobban az egész OVA sorozatból. Nagyon jól visszaadta amit kellett, átéreztette a nézővel Jiro helyzetét.
 
A keretes szerkezet itt is megmaradt, még ha csak úgy is, hogy azt vesszük, az anime sorozatban kezdődött. Igen, a Pinocchio történetre gondolok. Mieko utolsó erejével még megmentette Akirát, akinek menekülés közben meséli el a mese végét. Habár Akira nincs magánál, de ettől csak drámaibb az egész. Főleg, hogy Mieko eközben sebesülten vonszolja magát a földön, de mégis vidámabb hangon mondja a mesét a kisfiúnak. Jiro pedig ezzel párhuzamosan ugyancsak "emberré vált." Ha már Akira... A történet legleglegvégén felbukkan Rumi, mint az öreg robotikus pap unokája. Kissé szerepet váltott. Kissé nagyon. Főleg, hogy nem is Rumi már a neve sem. Csak kinézetre Rumi. Ezt most miért kellett? Erre az utolsó pár percre még bevágnak ide egy ilyen megmagyarázatlan, érdekes jelenetet. Miért?
 
A város romos háttérében pedig felbukkan Hattori és Etsuko. Ezt is miért? Persze, cameo meg minden, de... semmi értelme ennek az egésznek. Ezek után megdicsőülő zenére Jiro könnyeivel küszködve elsétál a naplemetében, aztán az OVA is felteszi nekünk a nagy kérdést, amit a mangában is megkaptunk. Jiro így "emberként" tényleg boldogabb? Ki tudja. Szegény tragikus karakter volt és csak még ennél is jobban tragikusabb lett.
 
Összeségében, mit is mondhatnék... vannak gyengébb és erősebb részei ennek az OVA sorozatnak. Kicsit rövidnek éreztem, főleg, hogy több, mint a fele csak harccal megy el. Igen, ez érthető, hiszen akció animéről beszélünk meg minden. Az számomra a gyengeségek közé sorolandó, hogy ennyire eltért a manga történetétől. Nem tudom, lehet a tv sorozatot követte, passzolom, mert azt nem láttam soha. De azért tényleg hatalmas változtatások voltak a mangához képest, volt, hogy lényeges pontokon. Az erősségek közé sorolnám a legutolsó jelenetet. Meg... azt hiszem kicsit a grafikán is javítottak az anime sorozat óta, de ugyan úgy sikerült megtartani a manga stílusát is emellett.
 
Most pedig jöjjön az ígéretem utolsó kis darabja, a Special. A címe pedig: The boy with the Guitar: Kikaider vs Inazuman. Már eleve izgalmas a címe is. Ez a special a 4. OVA után játszódik, itt találkozik Jiro Inazumannal, aki Ishinomori egy másik hőse egy másik történetből. Abban a történetben nem vagyok ismerős, így minden az újdonság erejével hatott számomra. Bár elviekben ez az egész special az Inazuman egyik fejezetéből készült, vagy egyik részéből. (Ott bezzeg vannak fejezetek!) Szóval valószínűleg Jiro ott cameozott egyet. A special 30 perc hosszú.
 
Az elején Inazumant és társait láthatjuk ahogyan... harcolnak valami ellen valamiért. Nagyon kifejtést nem kapunk. Amúgy ez jellemző az egész részre, de megérthető ha tényleg egy mangából kiragadott fejezetről van szó. Nincs megmagyarázva, hogy Inazuman micsoda és miért van ilyen ereje, azt csak tudd a mangából és kész. De igazából ez nem von le semmit a special értékéből. Nem éreztem azt, hogy olyan dolgok hangzanának el vagy történnének amiket nem értek és sürgősen magyarázatra szorulok.
 
  
 
Mellesleg itt Inazuman civilben Saburo. Mármint... így hívják a srácot. Nem összekeverendő a Kikaiderben szereplő Saburoval, mert teljesen két karakter a kettő. Csak, hogy keverjünk kicsit. Na de tovább. Igazából olyan nagy történet vezetésre nem kell gondolni, mert fél óra azért nem olyan sok. Hogyan kerül a képbe Jiro? Ebbe a történetbe, ezekhez a karakterekhez? ... Ki tudja. Csak úgy. Ennyi, érjétek be ennyivel, erre nincs magyarázat. Jiro mellesleg ugyan abban az állapotban van, amilyenben véget ért az OVA sorozat. Gill egységétől és a testvérei megölésétől érzett bűntudattól szenvedve járkál egyedül. Aztán kiderül, hogy a special elején látott fura lény irányítja a srácot, így Inazumannek meg kell küzdenie vele. Jó nagy vonalakban ennyi a történet.
 
De mégis izgalmas, érdekes. Az az idegen lény pont, hogy a szenvedése, a bűntudata miatt tudja irányítani Jirot és rávenni arra, hogy támadjon Inazumanre. Inazuman mellesleg számomra egy szimpatikus karakter volt. Megszerettem ez alatt a rövid idő alatt, szívesen néztem volna tovább ha lett volna még pár rész.
 
  
 
Az összecsapás Inazuman és Jiro között, epic és badass. Nagyon jól meg van csinálva, a hangulat irtó jól el van találva. Jiro itt egy igazi rombológép, egy terminátor. Talán soha nem láthattuk még ilyennek. Tetszett, és az is, hogy végül hogyan zárult le a harc. Inazuman segített a fiúnak legyűrni az őt irányító akármit, Jiro pedig segített neki elpusztítani. Már csak ezért a harcért is érdemes megnézni ezt a 30 percet.
 
Jaj, kifelejtettem... Hát Hattori is felbukkan! Jirot keresi továbbra is... Mást se csinál szegény ember folyton. Igaz megtalálja, de végül Jiro csak eltűnik ismét. De adjon nekünk némi megnyugvást az ending, ahol Jiro a Masaru által összeragasztott gitárjával játszik. A kölyök még a 13 részes anime sorozat végén ragasztotta össze. Szóval... igazából tesznek utalást arra, hogy talán visszament Mitsukoékhoz... De mi ebből persze semmit nem látunk. Ez... gonosz. Én látni akarom, ahogyan Jiro visszamegy hozzájuk. Valaki csinálja meg! Nem hagyhattok így itt minket! Nyugalmat a fanoknak és a karaktereknek, legyen végre happy end, Jiro nagyon megérdemelné ennyi szenvedés után! Ahj...
 
  
 
Ennyit szerettem volna elmondani a specialal kapcsolatban. Most pedig jöjjön egy kis plusz. Időközben a tudomásomra jutott pár info a remake verziókkal kapcsolatban. Elmondom mit találtam.
 
Először is, a manga kapott egy remaket, ami Kikaider Code 02 néven jelent meg 2000-ben és MEIMU alkotta. Sokkal részletesebb rajzokat kapunk a karakterekről, modernebb lett a látványvilág. Meg szerintem azért a történetbe is belenyúlt, vagy nem tudom, hogy ebben mennyire van benne az eredeti tv sorozat. (Semennyire?) Elismerem, MEIMU szép munkát végzett, de... de. Valahogy nekem ez az új grafika elveszi a varázst. Szép, részletes, viszont nem tudja számomra felülmúlni az eredetit. Hangulatban például. Annyira az elmémbe égett Ishinomori rajzstílusa és annyira hozzákötöttem már a Kikaidert, hogy nem tudok elszakadni tőle. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Code 02 nem jó, csak éppen azt, hogy az eredeti hangulatát számomra nem szárnyalja felül.
 
   
 
De... nézzétek meg, csodálatosan részletes képek, minőségi munka. Szóval elismerésem attól függetlenül, hogy eredeti párti vagyok. (Normálisabb minőségű képeket sajnos nem találtam.)
 
És jöjjön, aminek jönnie kell, film is készült belőle! 2014-ben japánban Kikaider Reboot néven. Hát... Ezt szerintem nem fogom megnézni emberek. Eleve nem a kedvenceim a japán filmek, nem akarom végignézni ahogyan megerőszakolják ezt a sorozatot. Biztosan jó, meg minden, de... Láttam én már pár japán filmet és maga a stílus vagy hogyan mondjam... az nem jött be. Nem tudom hogyan fejezzem ki magam. Ha valaki látott már japán filmet, akkor tudja, hogy miről beszélek. Valahogy a színészi játék meg maga a film készítés nem megy nekik. Nem tudom, nem is olyan filmeket néztem amik annyira nevenincs alkotások lettek volna, sőt, híres japán színészek játszottak bennük, mégse fogott meg a dolog. Persze, ettől nem írom le az egész japán filmipa--- Hé, nagyon eltértem a tárgytól. Szóval Kikaider Reboot. A történetet végigfutottam és... nem, nem sok köze van semmihez. Pár lényeges pont, a többi totál más. Aztán lehet, hogy ezek pont benne vannak az eredeti előszereplős tv sorozatban. De igazából a neten a vélemények jók róla, tetszett az embereknek. Szóval még akármi előfordulhat. Az is, hogy nagyszerű alkotás. Akár. Nem tudom, nem láttam.
 
 
A trailert azért itt hagyom nektek, ha valaki kíváncsi: [Trailer]
 
Nos, elértünk ennek a cikksorozatnak a végére. Én személy szerint élveztem, hogy egy olyan animéről / mangáról / történetről írhattam ide ami megfogott és ami tetszett. Egyszerűen csak ennyi. Mikor nekiálltam, akkor csak a 13 részes anime sorozatról akartam írni, aztán kutatás közben a tudomásomra jutott a manga és az OVAk, a Special, a tv sorozat meg a többi létezése és igazából meglepett, hogy ennyi feldolgozást megélt már. De örül neki a szívem. Örömmel látom, hogy ennyi év, évtizedek elteltével is előveszik az emberek és érdekli őket. Ishinomori fantasztikus munkát végzett, még egyszer... le a kalappal.
 
 
- Yui
2018.08.04. 10:38, Yui Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?