Vihar

Higurashi no naku koro ni ~ Extra ☆

 

Végre megérkeztem ezzel a bejegyzéssel is. A cikksorozat befejező része, habár ennél sokkal többet is lehetne beszélni erről a műről. Egy-két dolgot kifejtettem itt amik felkeltették az érdeklődésem vagy csak egyszerűen érdekesnek találtam. Ez tényleg csak egy kis extra ahol kiírom magamból az észrevételeim. Többet nem is tudok hozzáfűzni így nagy hirtelen.

 

× Plusz fejezetek az animében
Különböző okok miatt az anime felvonultat egy plusz részt és két plusz fejezetet. Ezek létrejötte leginkább arra vezethető vissza, hogy az anime kihagyott jópár részletet amit azért nem árt ismerni, így valahogy bele kellett csempészniük ezeket az animébe is. Hát így odották meg. A Nekogoroshi-hen a kakukktojás közöttük, az csak egy egyszerű extra fejezet, egy special ami csak a szórakoztatás kedvéért születet.
 
~ Nekogoroshi-hen
Az első sorozat utolsó részéről van szó, ami OVAként is van emelegetve. Igazából... Nagyon nem akarok történetet fejtegetni, mert nem lenne sok értelme. Ennek a fejezetnek nem sok köze van... úgy bármihez is történet ügyileg. Megtudunk még egy eltűnést, incidenst a már meglévő sok mellé. A rész félig vidám, félig pedig próbálja megteremteni a már megszokott ijesztő, sejtelmes aurát. Ebből bármi is szerepel-e a VNben? ... Nem. Igazából nem is nagyon értettem, hogy ennek a résznek mi értelme. Jó, voltak benne jó pillanatok, de ezen kívül ha nem nézné meg az ember, akkor sem maradna le semmiről. Max Mion gigantikus melleiről egy falatnyi felsőben.
 
De ez végül is amúgy is csak special, ez kis plusz, extra.
 
~ Reunion
Ez a két rész a második évad elején történik. Ezekkel nyit lényegében a második évad. Ugye előzőleg panaszkodtam, hogy a Tsumihoroboshi-hen végét levágta az anime. Nos, azt az információt amit ott nem kaptunk meg, most itt megkapjuk. Kicsit se összezavaró, igaz? Ezt a részt levágjuk, berakjuk amoda, onnan elveszünk, ehhez hozzárakunk, agh, miért nem lehet normálisan csinálni?! Ryukishi07 olyan jól össze tudta rakni sorrendben a dolgokat a VNben, akkor miért nem lehet ezt követni?! Nagyobb legyen a kavarodás, értem.
 
De igazából nem is lehetne okom egyébként a panaszra, hiszen legalább megosztja velünk ezeket az információkat. Még akkor is, ha kicsit fura mód. Zavaró ez így.
 
A rész első fele lényegében egy TIP részt ölel magába (Tsumihoroboshi-hen: Demon's Script). A második része, az.... azt nem tudom honnan vették, mert ilyen rész megint csak nincs a VNben.
 
A második részben felnőtt Rena beszélget Ooishivel és Akasakaval arról mit történt még annó az incidens alatt. De! Lehet, hogy ez az egész beszélgetés sehol nem történik meg a VNben, a beszélgetés téma viszont igen! Kavarjunk még. Szóval... Rena elmondja, hogy aznap este mikor a szeméttelepen gubbasztott, Rika is meglátogatta. És elmesélődik a Rika-Rena találkozás, amit már ismerünk a VNből, mert annak a része volt. Az anime ezt kihagyta a Tsumihoroboshi-henből, és... bevágta ide. Valamiért.
 
~ Yakusamashi-hen
Na most aztán... Ez a fejezet egyből a feljebb említett Reunion rész után következik és totál összekever mindent mindennel, így alkot egy egész fejezetet. Ezt mellesleg Ryukishi07 kérésére rakták bele, hogy megemlítsenek pár fontos részletet, amit az anime előző részeiben nem mutattak meg. Szóval, vannak ezek a nem mutatott részletek, megfogták ezeket és aztán összegyúrták egy fejezetté. Valahogy így tudom jellemezni a Yakusamashi-hen-t. Ezért mondtam, hogy az anime zavaró, az anime bekever. Ha eddig menet szerint lett volna adaptálva a VN, akkor nem kellett volna egy ilyen fejezet. De ez csak magán vélemény. Ez a fejezet egy nagy zavarodás.
 
 
× Fegyverkezés: Rena fegyvere / Keiichi és az ütő / Mion pisztolya
Mikor olvastam a VNt, akkor feltűnt, hogy Rena fegyverét az író fejszének emlegeti. Oké, gondoltam valami félrefordításról van szó amit így hagytak, mert az animében totál nem fejsze van nála, hanem egy nata. Annyira nem vagyok jártas a japán munkaeszközök tekintetében, így gondoltam a nata is fejsze. Aztán rájöttem, hogy nem. A nataval is vágnak fát, de egyáltalán nem fejsze. Szóval... az anime itt is csinált egy jó nagy változtatást. Igen, jól mutat Rena kezében a nata, de szerintem legalább ilyen jól mutatna az eredeti fejszéje.
 
Ami pedig Keiichit meg az ütőt illeti... Az tulajdonképpen Satoshi ütője ami mindig valahogyan az ő kezébe kerül. Vagy önszántából veszi fel, vagy más adja neki, fejezettől függ. Viszon volt egy fejezet, az utolsó előtti, ahol elgondolkodtam. Az anime verzióról beszélek most. Mikor a csapat hazamegy a Rika - Satoko párostól este, utána egyszercsak felbukkannak a semmiből felfegyverkezve. A VNben nincs náluk fegyver egyébként. Gondoljuk ez csak egy kis eltérés. Viszont van itt egy kisebb logikai bökkenő is. Tegyük fel, hogy mindenkinenk van annyi ideje, hogy hazamegy fegyverért. Rena hazasiet, felveszi a fejszéjét, ami nata, Shionnál mondjuk eleve van egy sokkoló, mert azzal jár. Mion pusztakézzel harcol, bár van nála általában egy pisztoly, lényegtelen. És Kei? Ő ütővel van a későbbiekben. Viszont ebben a fejezetben erőszak nélkül sikerül megmenteni Satokot, plusz nem lesz paranoiás, így semmi oka arra, hogy magához vegye az ütőt. Szóval az előző fejezetek logikája alapján, az az ütő még mindig az iskolában van, Satoshi szekrényében. Az iskola pedig minden valószínűséggel zárva van az éjszaka kellős közepén. Szóval Keinek nincs módja hozzájutni az ütőhöz.
 
Mion az animében folyton magával hurcol egy pisztolyt. Érdekes módon egyébként senkit nem zavar. A VN olvasása közben feltűnt, hogy ott nincs nála soha. Aztán rájöttem, hogy a VNben is van neki, mert az eredeti karakter grafikára rá van rajzolva. A szövegben viszont soha nem említik meg. Sőt, mikor harcokra kerül a sor, Mion soha nem is használja, inkább puszta kézzel harcol. Akkor... mi értelme annak, hogy nála van? Az csak egy dolog, hogy yakuza családból származik, ezt jobban nem lehet kifejezni, csak egy pisztollyal ami mutiba van nála? Arról nem is beszélve, hogy pár jelenet így érdekesen jön ki. Mikor az utolsó előtti fejezetben menekülnek Takano emberei elől és harcolnak velük, az lenne a legegyszerűbb, hogy lelövi őket. De nem, inkább leáll velük harcművészkedni. Lehet, hogy Mion nem szívesen venné el más emberek életét és az fegyver csak megfélemlítésként van nála, de abban a szituációban az életükért küzdöttek, szóval lett volna értelme a használatának.
 
 
× Keiichi fizikai állapota
A VN folyton azt hangoztatja Keiichivel kapcsolatban, hogy eléggé átlagos fizikai testfelépítéssel rendelkezik. Nem volt soha kiemelkedő a sportokban, ami zavarta is valamilyen szinten az iskolában, mert a többi fiú általában jó volt belőlük. Ezért kezdett inkább rágyúrni a tanulásra, mert le akarta hagyni őket valamiben. Ha a sportban nem ment, akkor majd abban. Ezzel eddig nincs is semmi probléma. Viszont a cselekmény alatt Keiichi többször is produkál olyan dolgokat amiket nem biztos, hogy egy "csak átlagos" gyerek meg tudna tenni. Gondolok itt pl az iskola tetején zajló párbajra Renaval, vagy arra ahogyan egy ütővel halálra verte Teppeit. Mert azt, hogy két lányt le tud ütni, azt elhiszem, de Teppei egy erős testfelépítésű, felnőtt férfi volt. Jó, nem harcolt az életéért különösebben, de menekült. Futott, rohant. Kei pedig üldözte x távon keresztül és még arra volt ereje, hogy agyonverje és hurcolja a hulláját meg gödröt ásson neki. Szakadó esőben, éjszaka az erdőben. Azaz nem is egy egyszerű terepen jó időben. (Jó, tudom, pánik helyzetben drasztikusan megugrik az ember állóképessége meg ereje, de na.) Ha nem is fizikai erőben (legtöbb esetben), de kitartásban és állóképességben Kei biztosan nem az átlagos kategóriába esik. Ebből kiindulva pedig elgondolkodik az ember, hogy akkor a volt osztálytársai milyen sportolók lehettek ha Kei nekik átlagos volt. Lehet valami body builder iskolába járt.
 
 
× Megválaszolatlan kérdések
Leginkább a Tataigoroshi-hen az, ami kérdéseket hagy maga után (viszont meg kell hagyni így igazán izgalmassá válik a történet), de azért a többi fejezetben is találni néha egy-egy dolgot, kérdést, ami elgondolkodtatja az olvasót.
 
~ Watanagashi-hen
- Az ebben a fejezetben történt dolgokat a Meakashi-hen magyarázza meg. Kivéve az utolsó jelentet, Keiichi halálát. Az animében azt láthatjuk, hogy Mion / Shion valahogyan megjelenik egy kalapáccsal és szögekkel, majd vége. Azaz Kei valószínűleg meghal általa ott a kórházban. Azonban a VN a végén leírja, hogy Keiichi valóban a kórházban hal meg, szívelégtelenség miatt. Szóvan nem, nincs se Mion, se Shion. A srác csak képzelődik.
 
~ Tatarigoroshi-hen
- Teppei halála után Keiichi rákérdezett Satokora, hogy hazament-e este a nagybátyja. Itt kezdődik csak a zavarodás. Ugyanis Satoko azt feleli, hogy igen, Teppei hazament és megint bántalmazta. Utólag végiggondoltam a dolgokat és arra a következtetésre jutottam, hogy... Satoko valószínűleg hallucinált csak. Az iskolában elég volt neki pár léptet hallania, hogy teljesen pánik rohamot kapjon, eleve a szindrómát tekintve utolsó stádiumban volt, szóval nem nehéz elképzelni, hogy csak képzelődött. Ezzel viszont bezavarta Keiichit is, aki teljesen bepörgött és nem értette hogyan élhet az, akit előzőleg a saját kezével ölt meg és ásott el. Kei sem volt agyilaig százas addigra, szóval lazán lehettek tévképzetei neki is.
- Teppei szerintem biztosan meghalt, annak ellenére, hogy nem találta Kei a hullát a gödörben. Hiszen két gödröt ásott, ki tudja, lehet... összekeverte őket? Passz. Esett, sötét volt és mentálisan sem volt a toppon. Vagy valaki elvitette. Több ember szóbajöhet. Például ott vannak Takano emberei. Takano tudott arról, hogy Keiichi mit művelt. Nem tudom pontosan mi haszna lett volna abból, hogy elviteti a hullát, de ő megtehette volna. Mondjuk Kei tökéletes élő alany lett volna nekik a szindróma kutatásához. De ez csak egy elmélet. Vagy ott vannak még a lányok. Mikor Rena gyilkolt, akkor segítettek neki a többiek elvinni a hullát egy biztonságos helyre. Szóval a potenciál megvolt bennük, bár kétlem, hogy tudták volna pontosan hol a hulla, hiszen ők tényleg a fesztiválon voltak.
- Keiichi a lányok állítása szerint felbukkant a fesztiválon és velük töltötte az idejét. Viszont pont ekkor történt Teppei gyilkossága is, így Kei tuti nem volt ott. Na most mi történt? Szerintem... a lányok csak falazni akartak neki. Tudták, hogy ő ölte meg Teppeit és megpróbálták bevédeni. Csak Keiichi ahelyett, hogy vette volna a lapot, kezdte úgy érezni, hogy megőrül. Hiszen ne feledjük, könnyen rájöhettek a lányok arra, hogy mi történt: előző évben Satoshi is megtette ugyan ezt. Ugyan azzal a telefonhívással a gyilkosságot megelőző este. És Shion akkor is falazott Satoshinak. De ott van még Takano is ha már falazni kell. Ő sem tiszta, aznap este egy halott biciklijével furikázott a szakadó esőben, kicsit sem gyanús, Kei pedig látta, sőt, beült mellé, szóval miért ne köpne ha kihallgatják? De ha köpne is... ha előzőleg Takano emberei elviszik a hullát, Kei szavai máris nem tűnnek hihetőnek, így ezek után ki hinné el, hogy valóban találkozott Takanoval? Hiszen még egy olyan dolgot sem tud elmondani, hogy megölt-e valakit vagy sem... Minden csak azért történt, hogy Takano tiszta maradjon, Keiichit pedig csak felhasználta, mert pont jókor volt jó helyen. Mondhatni.
- Este, mikor felveszi Takano Keiichit, azt mondja nem tudja elvinni a biciklit is, mert tele a csomagtartó, a hátsó ülésen pedig ott van Tomitake biciklije. Nem nehéz rájönni, mégis utólag esett le, hogy azért nem használja a csomagtartót Takano, mert tényleg tele van. Ott fekszik bent Tomitake, a nő pedig éppen arra készül, hogy kirakja az egyik félreeső úton.
- Takano honnan tudta, hogy Keiichi gyilkosságot követett el? Van erre is egy elméletem. Satoko szükséges volt a szindróma kutatásokhoz, így valószínű Takano és emberei rajta tartották a szemüket. Viszont Satoko ekkor Teppeinél lakott. Így nem volt nehéz a Yamainunak jelenteni Takano felé, hogy valami történt a férfival.
- Kei az első gödörnél hagyta az ásóját is, hogy könnyebb legyen betemetni a hullát. Viszont végül nem oda ásta el és az ásója is ott maradt. Az ásón pedig fel volt tüntetve a családneve. Ha esetleg a rendőrség megtalálta ezt, akkor nem volt nehéz párhuzamot vonni a gyilkosság és a fiú között. Ezzel pedig magyarázhatjuk azt is, hogy hogyan találták meg a fiút később az erdőben Ooishiék. Az csak a véletlen és az események játéka, hogy később Kei nem találja meg a hullát, így lényegében nem tudják rábizonyítani a dolgot.
- Az egész falut érintő tragédiát és az utána következő dolgokat az anime nem nagyon részletezi. Viszont a VN infót ad arról, hogy kivel mi történt. Kei a kórházban megpróbál öngyilkos lenni, de nem sikerül, aztán mentális problémákkal diagnosztizálják és pár hónap múlva szívelégtelenség miatt meghal. Irie dokiról tudjuk, hogy öngyilkos lett, amit kétlek. Szerintem inkább Takano emberei állnak ennek is a hátterében. Kasai és Shion is öngyilkosok lesznek amit... mondjuk Shion részéről elhiszek, Kasai meg más téma. Ő nem az a fajta ember aki csak úgy eldobná az életét. Szerintem Shion volt Takano embereinek célpontja, de mivel Kasai Shion testőre, így vele is végezni kellett. Számomra ez a logikus levezetés. Miért? Mert a Sonozaki család leginkább Okinomiyában él, ott van a fő család, azaz Shion és Mion szülei is, akiknek Kasai dolgozik. Kasai az ikrek apjának a jobbkeze, jóbarátja. Azaz attól, hogy Shion halott, Kasainak még van hová menni és van oka arra, hogy tovább éljen.
 
~ Meakashi-hen
- Itt van Shion, aki azt képzelgi, hogy Satoshi meghalt és a túlvilágról "visszatért," hogy mellette legyen. Lépteket hallott, hümmögést, a "jelenlétét" érezte. Viszont mindenki tudja, hogy ez lehetetlen, mert később kiderül, Satoshi él. Szóval Shion egyszerűen csak megőrült.
- Ebben a fejezetben Shion elejt egy olyasmi mondatot Mionnak, hogy elvette a nevét. A későbbiekben ez előjön a Matsuribayashi-henben is csak sokkal nyugodtabb szövegkörnyezetben. Valójában Shion Mion, Mion pedig Shion. Azaz alapból megcserélték a nevüket még kicsi lány korukban. Jobban mondva folyton szerepet cseréltek amikor éppen úgy érezték, hogy szükséges. Szerintem mindenkinek egyértelmű, hogy Shion a brutálisabb, a keményebb az ikrek közül. Valójában "benne van a démon," őt szánták a család vezetői posztjára, csak kicsiként szerepet cseréltek Mionnal.
 
~ Tsumihoroboshi-hen
- Van itt egy vicces dolog, ha jobban belegondolunk. Az, hogy a Tatarigoroshi-hen vagy a Tsumihoroboshi-hen világa következik be, attól függ, hogy Teppei szeretője, Rina meghal-e. Ha nem, akkor ez a világ jön és rászállnak Rena apjára, ha meghal a nő, akkor Teppei visszatér a faluba és jön a Tatarigoroshi-hen. Ez nem megválaszolatlan kérdés, csak érdekesség.
 
 
× Rika és a parazita királynő
Takano elmélete szerint a Furude család leszármazottaiban él a parazita királynő akinek a halála maga után vonja az egész falu halálát. Mindenkiben van egy parazita és a bennük lévő egyszerű paraziták a királynőjük nélkül meghalnak, ezzel a hordozó személy halálát is okozva. Viszont ez az elmélet időközben megdől. Először a Watanagashi-henben láthatjuk, de ekkor még semmit nem tudunk a parazitákról. Később a Meakashi-hen is bebizonyítja, hogy nincs királynő. Jó, ugyan az történik majdnem a két fejezetben, tudom. De a lényeg annyi, hogy ezekben a fejezetekben Shion megöli Rikát / Rika öngyilkos lesz. Utána történik valami a faluval? Nem. Minden marad ahogy volt. Ez egy eléggé szolid bizonyíték arra, hogy nincs királynő. Viszont maga a betegség, a Hinamizawa szindróma valóban létezik, egyszerűen csak királynő nélkül.
 
 
× Lépések, "megmagyarázhatatlan jelenségek"
Többször előfordul különböző karakterekkel a történet folyamán, hogy lépteket hallanak. Általában akkor hallják őket, mikor már teljesen elszabadult a pokol és kicsúszott a kezükből az irányítás. A legjobb példa erre Keiichi az Onikakushi-henben, de Shion is kiváló példa a Meakashi-henből. Mindketten időről-időre hallanak egy plusz lépés hangot maguk mögött. Shion úgy érzi, hogy a "halott" Satoshi-kun az, aki követi őt, míg Keiichi szerint ezek Oyashiro-sama léptei és az istenség átkát bizonyítják. Nos, valamilyem szinten Keiichinek van igaza ebben. Viszont nem átkot jelöl a hang, hanem egyszerűen csak Oyashiro-sama jelenlétét. Azaz pontosabban kifejezve, Hanyu jelenlétét. Még ha a játékos, vagy a karakterek nem is tudnak róla, Hanyu mindig jelen van és figyeli az eseményeket. Nem tud kommunikálni Rikán kívül senkivel, de egyes esetekben, mikor egy személy eléri a szindróma egy bizonyos fokát, hallhatja Hanyut. A lány követi azokat, akikben súlyosbodik a betegség és mentálisan már nem épek, ezért hallanak léptekek maguk mögött, vagy esetleg máshogyan hallják a lányt vagy érzik a jelenlétét.
 
 
× Érdekességek az animéből
Mikor először néztem, akkor fel sem tűntek ezek, csak most. Nem sok, tény, de azért van egy-kettő ami felvet kérdéseket bennem.
 
~ Varjak
Erről csináltam egy gifet is, mert mikor megláttam akkor felnevettem igazából. Nos, a lényeg, ahogy írtam a varjak. Ott vannak Rika holtteste körül mikor megérkezik oda Keiichi a baltájával. Aztán a srácnál elgurul a gyógyszer és lezajlik a következő jelenet.
 
 
Kérdés: mi a frászért repülnek egy helyben azok a szerencsétlen varjak? Mint a kolibrik. Kissé humoros így ez a jelenet, most attól eltekintve, hogy Keiichit éppen kiveri a frász és baltával dobálózik egy véres hulla felett.
 
~ Az a bizonyos híd
Keiichi Satoko után megy, a lány viszont megbotlik egy hídon és véget ér az üldözés. Megállnak mindketten. Ekkor történik, hogy Kei megfordul, mert nem akar ártani a lánynak és szeretné, hogy Satoko ne érezze magát veszélyben a jelenlétében. Satoko viszont ezt kihasználva a fiú mögé lépked és lelöki a hídról. Ezzel még nincs is problémám. De azt mondja meg nekem valaki, hogy erről a hídról hogy a fenébe esik le bárki is.
 
 
 
Eleve a második kép abszurd, mert először is, nem hiszem, hogy Keiichi a meglökés miatt magasugrásban veti le magát, másodszor meg... csak rá kell nézni a képre. Hogyan? Átment a tartó vezetéken, mint a szellemek, vagy...? Nem értem. Igen, a VN is ezt a fajta hidat használja, de az animében megvolt a szabadságuk arra, hogy azt rajzoljanak oda, amit akarnak. De nem, ez jó lesz. ... Kicsit jobban elmagyarázom. A VN Ryukishi07 testvérének a fényképeit használja háttérnek, azaz valamilyen szinten csak le voltak korlátozva vagy nem tudom. De egy stúdióban azért csak szabadabb az ember egy ceruzával, mint a nagyvilágban egy fényképezőgéppel. De ha csak félretesszük ezt az egészet is, komolyan, a készítőknek nem tűnt fel, hogy a tartókábelen keresztül esik a srác és valahogy kicsit ellentmond a fizika meg minden más törvényeinek? A józan észnek?
 
~ Ajtók
Ebben a jelentben Shion vitázik Keiichivek, hogy engedje kimenni az osztályteremből, mert meg akarja ölni Teppeit. Keiichi viszont nem engedi, mert nem hagyja, hogy a barátja gyilkossá váljon. Addig-addig vitatkoznak, hogy Shion Keihez vág egy széket, majd feladja és leül. Ezzel az egésszel nincs is semmi probléma. Csak mikor tovább ment a jelenet, akkor figyeltem fel valamire. Shion úgy rohamozta azt az ajtót és Keiichi is úgy védte, mintha... nem lenne másik. Pedig volt. Mellettük, a terem másik végében, pár méterrel arrébb. Imádom ezt a rész, félreértés ne essék, csak... megint a logika. De ennél a résznél történik az is, hogy Kei egyik pillanatban Shion előtt áll, a másikban pedig felbukkan a háta mögött. Van egy sebessége a srácnak.
 
  
 
~ A baba és a grafika
Szerintem mindenkinek feltűnő, hogy a Kai grafikailag szebb, mint az első évad. Mikor az első évadnál tartottam, feltűnt ez a baba. Amit Keiichi nyert meg, de mivel ő fiú, úgy lepasszolta az egyik lánynak. Ekkor kaptuk ezt a közeit a babáról én pedig megállítottam a képet és jobban megnéztem. Az első gondolatom persze az volt, hogy: ez a baba aztán ki van dolgozva, jobban, mint a főszereplők! Erre ment rá a költségvetés nagyrésze, vagy mi? Nem foglalkoztam vele többet, mentem tovább. Erre mi történik a Kaiban? Jobban kidolgozták a szereplőket, de! A babát leegyszerűsítették. Megint megállítottam a képet és felnevettem. Nem tudom, függ egymástól a kettő, vagy mi? Ha a baba szép, akkor többiek egyszerűek és fordítva? Kissé humoros volt. Oh, hát persze, mindent meg lehet magyarázni azzal, hogy "de az már egy másik világ." Egy olyan világ, ahol nem annyira kidolgozottak a babák.
 
 
 
Ezt a vizimalmot meg csak azért, mert annyira kitűnik a környezetéből. Vonzza az ember tekintetét, akaratlanul is. Jobb lett volna hagyományos módon megoldani az animációt.
 
 
 
× ZUN kommentjei a stáblistában
Mikor először összefutottam a 3. rész stáblistájával, feltűnt, hogy tartalmaznak itt-ott értelmetlen szövegeket. Nem tudtam pontosan mi ez, nem is nagyon érdekelt akkor még, mert nem úgy tűnt, mintha bármi értelme lenne. Aztán egyszer elkezdtem olvasgatni őket csak úgy rájöttem, hogy ezek nem csak random betűk egymás mellett, ezek értelmes mondatok, csak furán vannak írva! Na aztán megkerestem a stáblistát a játék mappájában és előszedtem, hogy tanulmányozzam kicsit. Érdekesek igazából, érdemes őket átnézni. Itt van pár példa:
 
 Keiichi Maebara
Attempted suicide at the victims' hospital on 8/29/1983.
Di dhejuste ndupgoi ngc r azyint heend?
Mycon dolen cesisupp ose. Kei ich ireal lyneverd iesinago odway. Amino tal low edtola ugh?
 
Azaz:
 
Did he just end up going crazy in the end?
My condolences i suppose. Keiichi really never dies in a good way. Am i not allowed to laugh?
 
 
 Miyo Takano
Strangled to death in the mountains in Gifu on 6/19/1983.
Body was found burnt to a crisp. Investigation continues.
Imad ethi scharac terser iouslysus pic ious. See mskin doflik eth elastbo ss. Ma ybeshes hou idbe theon etotak ethep unche sintheend. Ine edtomak ehersobadev encoach wou ldpu nchher.
M aybeaf ulltran sform ationi ntheendisnor der.
 
Azaz:
 
I made this character seriously suspicious. Seems kind of like the last boss. Maybe she should be the one to take the punches in the end. I need to make her so bad even coach would punch her.
Maybe a full transformation in the end is in order.
 
 
× TIPS
A VNben minden rész után (a fejezeteken belül) kapunk tippeket. Ezek plusz infókat szolgáltatnak nekünk különböző dolgokról. Karakterek, események, helyszínek, múltbéli ügyek, stb. Erről írtam is már az első négy rész kifejtésénél. Én nagyon szerettem ezeket a tippeket mert sokmindent hozzáadtak a történethez, amiket az anime rendszerint kihagyott teljesen. Vagy megemlített pár részletet belőlük futólag. (Rika hogy érez az alkohol iránt, vagy olyan dolgok, amiket lehetetlenség lett volna nem belerakni, mert a történet részét képezik.) Például nagyon tetszett, hogy a Meakashi-henben Shion naplószerű jegyzeteit is olvashatjuk tippek formájában a fő vonal mellett. Így jobban megérthettük a lányt, az érzéseit. Tetszett az is, hogy ezek a tippek más és más karakter szemszögéből voltak írva, úgy mutattak be dolgokat. Vagy esetleg csak jegyzetek, üzenetek, jelentések tartalmát közölték. Szerintem nagyon jól megoldott dolog volt ilyen módon hozzáadni ezeket az információkat.
 
Az egyik kedvenc tippem, az még az Onikakushi-henben történt meg. Látjátok, ez az első fejezet sokféleképpen emlékezetes. Szóval az egyik kedvenc tippem:
 
~ At the Seventh Mart
Ebben a tippben, kis rövid történetben, eseményben igazán láthatjuk Keiichi kiteljesedett paranoiáját és félelmét. Könnyed családi témával indít ami átcsúszik egy igazi lelki horror leírássá. Nagyon szeretem, tökéletesen meg tudja teremteni a hangulatot, átadni Keiichi érzéseit. Itt van ez a rövid tipp annak, aki kíváncsi: [At the Seventh Mart]
 
 
Nos, ennyit szántam volna az Extra cikkbe. Remélem azért valamennyire élveztétek ezt a három cikkből álló sorozatot. Ami engem illet, én örültem neki, hogy leírhattam a véleményem, kicsit jobban is beleáshattam magam a témába. Szeretek ilyennel foglalkozni, mert ha ír valamiről az ember, akkor bele kell ásnia magát az adott dologba és ezáltal rájöhet plusz dolgokra amiket eddig nem vett észre vagy nem tulajdonított nekik nagyobb szerepet. Pont így történt ez velem is. Alapból szerettem ezt a sorozatot, történetet, miután pedig többet is foglalkoztam vele, jobban megtetszett. Maga a történetvezetés, az előadásmód és a csavarok miatt is. Nagyon szépen és okosan van felépítve az egész, az alkotó mindig ügyel arra, hogy az olvasó jól szórakozzon és közben nem tálal mindent elé, hagyja, hogy a sötétben tapogatózzon és kicsit elgondolkodjon ő is bizonyos részeken. A karakterek szerethetőek és annyi oldalukat ismerjük meg, amennyit mondjuk egy normál történetben nem tehetnénk meg. Szépen átadja az érzéseiket, a helyzetüket és megérteti velünk a céljaikat, a motivációjukat. Persze, tudnék negatív dolgokat is felsorolni a VNel kapcsolatban, de... Túlnyomó többségben inkább jó dolgokat lehet mondani róla.
 
A Kai legvégén Ryukishi07 a következő üzenetet hagyja nekünk, olvasóknak:
 
The world of "Higurashi when they cry" will move on, even without us.
There are many dreams, possibilities and miracles in that world. They are innumerable pieces, all interweaved with one another.
I've show you a small number of those pieces, but it's up to you to play with the rest of them.
 
The world of "Higurashi when they cry" is now in your hands.
It is a big, wide world full of possibilities and your miracles are yours to discover.
 
I thank you for joining me on this four-and-a-half a year tale about this world.
I thank all those who supported me during this four-and-a-half a year tale about this world.
I thank all the characters who brought this four-and-a-half a year tale about this world to life.
 
I thank my family, who have given their understanding for this work.
I thank my coworkers who spend no effort for the sake of this work.
I thank my friends, who supported me during the creation of this work.
 
......And while I am the same person who created this work......
I thank this work itself, for the unforgettable four and half a years it's given me.
I thank the fact that I've left behind a legacy of the past four and a half a years of work.
I thank all those people who sent me e-mails teaching  me the joys of production.
 
And if I may leave with you one more piece, I leave you the joy of making a product of your own.
I have nothing to show for the four and half a years I spent in college.
I simply spent my days without achieving anything.
I left no proof that I was even alive during that time.
If you feel that the regret for this was what drove me to make this work,
then I think we can meet again as friends.
 
That is why I leave you this message: I look forward to the day we meet, my friend.
 
Ryukishi07
 
Szerintem nagyon aranyos és kedves, hogy így gondolt az olvasóira. Ez nem sok játéknál láthatjuk. Én már annak is tudok örülni, hogy ha a stáblistát úgy zárják, hogy "and you", de ez bőven túltesz azon is.
 
Örülök, hogy megismerkedhettem ezzel a sorozattal, azt hiszem mondhatom, hogy szereztem némi tapasztalatot, mindenféle téren.
 
 
- Yui
2019.01.11. 19:04, Yui Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?