Vihar

Humanoid Kikaider - 2. rész -

 

Elérkeztünk a második részhez, és ahogyan ígértem, kaptok egy kis mangát. Én igazából sokáig nem is tudtam, hogy létezik a manga vagy a tv sorozat. A sorozatot nem vállaltam be, inkább csak a mangát, aztán jöhettek az OVAk. Igen, azok is vannak, de ezekről majd később.
 
Szóval ahogyan azt előzőleg írtam, a manga 1972-ben jelent meg, az illusztráció és a történet is Shotaro Ishinomori nevéhez köthető. Az anime adaptáció a manga első három kötetét dolgozta fel. Jobban mondva nem teljesen három, a harmadik kötet vége már nincs benne. Meg azt gondolom mondanom sem kell, hogy sok dolog, ami a mangában felbukkan, az nem jelenik meg az animében. Nem tudom, lehet, a 13 rész rövidség miatt, lehet azért, mert nem tartották annyira lényegesnek... De ha már itt tartunk, akkor csomó dolog felbukkan az animében is, ami nincs a mangában! Egyre jobb. Mindenesetre vannak pontok ahol igencsak eltér egymástól a kettő. És elég komoly dolgokról beszélek most.
 
Az oldalakon belül az olvasási irány: jobbról balra. Leírtam, hátha valaki nem tudja hogyan kell. Bár bízom benne, hogy tudjátok, sőt.
 
A manga ugyan úgy indít, mint az animében láthattuk. Hiába, ez a nyitójelenet verhetetlen. Kötelező. Viszont már itt is látunk módosításokat. Például, hogy a labort Green Mantis támadja meg a Grey Rhino helyett és ebben az esetben Komyoji hagy üzenetet Mitsuko számára mikor látja, hogy eljöttek a Darktól, hogy megállítsák. Mitsuko a katasztrófa után apja naplójában olvas utána annak, hogy mi történt Komyoji és Gill között. Ez így elsőre olyan sok volt. Úgy értem, az animében szépen lassan bontakozott ki a szál, itt meg mindent egyből az ember képébe vágnak, nesze, emészd meg ezt mind. Arról nem is beszélve, hogy kicsit érdekes hatást keltett a számomra, hogy Komyoji végül is a halott fia, Ichiro miatt kezdett robotokat építeni, aki természetvédelmi aktivista volt, csak merényletben meghalt. Ühm. Jó, a... természetvédelem az egy nemes és fontos dolog. Csak kicsit kilóg ebből a történetből most, úgy érzem. Mondjuk nem mintha ezen kívül lenne rajta további hangsúly...
 
Mitsuko és Jiro egyáltalán nem is találkoznak még akkor, mikor már minden kiderül. Csak utána veszi észre a nő Jirot, majd kommandósokat megszégyenítő techinkával ugrik ki utána az ablakon és ered a fiú nyomába. Whoa, Mitsuko. Azért nem semmi a csaj.
 
Nagyon nem fejtegetem a következő történéseket, mert igazából minden nagyjából ugyan úgy működik, mint az animében. Csak, hogy legyen mihez hasonlítani. Gondolom azt többen ismerik, mint a mangát. Szóval pár változtatáson kívül hű maradt az anime a mangához. A lényeg mindenhol megvan és elhangzik, csak éppen lehet, más szituációban, helyszínen. Ilyen szempontból úgy érzem, hogy az anime összeszedettebb és jobban összeállított, mint a manga. A manga kicsit kaotikusnak tűnik néha. Rátesz egy lapáttal az is, hogy villámsebes ugrások vannak benne és nincsenek fejezetek. Az egész kötet egyben van, nem választja el az egyik helyszínen történt eseményt a másiktól jóformán semmi. Lehet csak azért érdekes a számomra, mert én nem ehhez szoktam.
 
Ha már változásokról beszélünk... Például Jiro nem azért lép le, mert Mitsuko a szemébe mondja, hogy meg akarja semmisíteni, a fiú csak kihallgatja, majd lelép. Orange Ant kidönt egy osztálynyi gyereket mielőtt csatáznak, Hattori úgy néz ki először, mint egy hippi és dilettánsabb, mint valaha, Mitsuko és Jiro között majdnem történik egy rape screen.... Ehm, na jó, eléggé sok részen eltér az anime és a manga.
 
Menjünk sorba. Például itt van Hattori és Etsuko karaktere. A mangában csak két pénzsóvár egyénről van szó akiket sehol nem érdekel, hogy mi ez az egész, csak a pénzüket lássák. Ez nem tette őket számomra első látásra túl szimpatikussá. Az animében egyből bele lehet szeretni ebbe a párosba, itt viszont... Itt is leginkább komikus jelenetek közben vannak jelen, de mégis valahogy nem érzi úgy az ember. Számomra mindent vitt, mikor Hattori a hippi megjelenésével, az 1/2-es mintás ingével felpattant egy kisgyerek bringájára, hogy üldözze Jirot aki... egyébként is motorral volt, de lényegtelen. Ettől függetlenül valami elképesztő lábtechnikája lehetett az öregnek, mert nem vesztette szem elől a fiút. Mikor a mangát olvastam, úgy éreztem, hogy Hattori teljesen dilis, totál elmeháborodott néha. Hálás vagyok, hogy az anime enyhített ezen és azért is, hogy Ishinomori is visszavett ebből a manga későbbi fejezeteiben.
 
A mangában egyébként plusz infókat is kapunk egy-két dologról ami az animében egyszerűen csak randomnak vagy furcsának tűnhet. Például Jiro gitárja. Minek van az nála tulajdonképpen? Igen, abban van a Gemini tervrajza elrejtve, de más, különösebb szerep? Ennyire látványos rejtekhely nem kell annak a tervrajznak. Még a manga elején kiderül, hogy az a gitár Ichiroé volt, Komyoji első fiáé. Így máris aranyosabb a történet. A későbbiekben pedig megtudjuk azt is, hogy maga Komyoji is szerette a zenét.
 
A másik ilyen dolog Jiro megjelenése robotként. Mitsuko gondolatmenetével értjük meg ezt kicsit jobban. A lány úgy látja, hogy Jiro két oldala robotként nem kiegyensúlyozott, amiben teljesen igaza van, csak rá kell nézni. Ha ez nem lenne elég, nem is úgy néz ki a fiú, mint egy kész, befejezett robot, mert tulajdonképpen nem is az. A "szíve, a Gemini befejezettlensége" az ami tükröződik a megjelenésén. Átváltozás után az egyik felén látni a mechanikus felépítést, a másikon nem. Jiro nem is igazán gép és nem is ember. Okos és szimbolikus megoldás, Ishinomori. Ez nem derül ki az animében, csak azt halljuk, hogy még a többi robot számára is befejezetlen és csúnya Jiro.
 
Az első kötet a Golden Battal való küzdelmmel ér véget. Ezt a harcot is meg akarom említeni, mert lényegesen eltér tőle az anime adaptáció és maga Golden Bat karakterétől is. Mint előzőleg említettem, szeretem Golden Batot, mert olyan... egyedi, kifinomult karakter. Érezni rajta, hogy más, mint az eddigi ellenségek, robotok. Ő tolmácsolja Mitsuko felé Jiro érzéseit az animében. Itt viszont mit mondhatna neki? Mitsuko eleve mindent tud. Sőt, magától gondolkodott el Jiron. A mangában inkább a szerelem témája van jelen, az, hogy Mitsuko belezúgott Jiroba és... fordítva. Mert amíg az animében annyira nem nyilvánvaló ez a dolog Jiro részéről, addig a mangában konkrétan az arcunkba vágják. Mint ahogy eddig is tették különféle információkkal. Az animében szereplő Golden Bat egy igazi úriember némi drámával aki nem akarja megmutatni Mitsukonak Jiro "halálát" mert ő sem tudná végignézni. A mangában? Úriember továbbra is, de egy sötét csavarral. Elmondása szerint részletesen kidolgozott terve van Jiro elpusztítására, és úgy tűnik nagyon is élvezi a helyzetet. Kissé élesváltás ezek után, hogy az animében ennyire enyhítettek rajta. Igazából a karakter mindkét verziója tetszik, csak egy érdekes észrevétel volt.
 
  
 
Szeretem ezt a fickót. Az utolsó képen az ég annyira egyszerű módszerrel van megcsinálva mégis annyira jól mutat.
 
Még egy apró észrevétel ezzel a résszel kapcsolatban. Jiro a házban járkálva hol az ablakon ugrik be, hol az ajtókon megy át, úgy fullba. Nem tudom, kissé komikus volt a számomra ez. Most vagy a kilincs fogalma ismeretlen a számára, vagy az ajtó fogalma, mert azt még megértem, hogy az ember beugrik egy ablakon, de az az ajtó... Khm. Menjünk tovább. A harc végén Jiro megint csak lelép, az animében viszont ennél a pontnál találkoznak újra Mitsukoval és folytatják együtt az egészet. Micsoda váltás.
 
A második kötet egyből egy teljesen új helyzettel kezd, egy teljesen új karakterrel akit még eddig nem láttunk. Nem lesz tartós karakter mondjuk. Ez a rész (mert azt sajnos nem tudom mondani, hogy fejezet, komolyan, ez úgy zavar) igazából érdekes volt inkább, ezért akarok írni róla. Jó nagy vonalakban az történik, hogy egy félig-meddig járásképtelen srácot megtalál Gill professzor és felfegyverzi, hogy végezzen Jiroval, cserébe pedig megígéri, hogy rendbehozza a bénult lábát. Miért olyan érdekes ez? Egyrészt, mert a rész végén Jiro szemtől szembe kerül Gillel. Ilyen még nem volt se az animében, sem pedig eddig a mangában, hogy Gill kimegy a titkos kis bunkeréből aztán álruhában megpróbál végezni Jiroval. Bár igazából minek is kellett neki álruha, mikor Jiro még soha nem látta...? Na mindegy. A másik dolog ami viszont nagyon tetszett az az, hogy kaptunk egy kis badass feelinget Jirotól. Lehet, hogy nem gondolta komolyan, és csak rá akart ijeszteni a srácra, de akkor is beszólt neki keményen. Jirot eddig a jószívű tragikus karakternek ismertük, most meg összepofoz és halálra rémít egy félbéna gyereket. Meglepő volt, de egyben érdekes is. ... Egyből megtanult újra járni a srác.
 
    
 
Ezek után jön az összecsapás a Kuya & Kaito párossal (a mangában a nevük A és Nu), plusz a medve persze. Ja, időközben Hattori is visszatalált a történetbe, most már az értelmesebb (khm) önmagaként. Magában a harcba nincs is semmi, sokkal inkább az az érdekes, hogy mi történik a végén. Az animében Masaru könyörög Jironak, hogy ne puszítsa el a robot párost, itt viszont Mitsuko az, aki lehorja Jirot érte. Tényleg, csak megmentette mindenki életét, ez bűn. Ez pedig... újabb okot ad Jironak, hogy lelépjen. Ez a... nem is számolom hányadik alkalom. Mitsukoval olyan se veled, se nélküled kapcsolatban vannak, úgy érzem. De bírom Jiro konklúzióját az esettel kapcsolatban: "No matter what they say... Women are soft for a pretty boy!" Ooh... Hát ez a baj.
 
Aztán Jiro bánatában kiruccan Amerikába. Amerikába!!
 
 
 
Jó az a plakát ott bal oldalon. Cola. Ennyi. Egy bazi nagy plakát egy Cola felirattal. Mert hát miről is ismerszik meg Amerika az 1970-es években? Cola és... Fast Bank. A másik képen pedig csak elírták, hogy Airforce.
 
Szóval Amerika. Ahol a helyi maffia robot dínó rampaget tart és pillanatok alatt Jurassic Parkká változtatja a körzetet. Nem fűzök hozzá semmit. Igazából ez a rész a történet szempontjából nem fontos.
 
Mindezalatt Japánban... egy Kamioka nevű kosárlabdás kölyök éppen jól megterrorizál pár másik srácot. Ez felkelti a kendo csapat figyelmét és a kapitány, Goda, kihívja Kamiokát egy leszámolásra. Hé, álljunk meg, most... Mi van? Kik ezek? Miért érdekel minket, hogy Kamioka kiből veri ki a lelket és miért? Egyáltalán ki ez a gyerek...? Meg a többiek? ... Mikor ezt a részt olvastam, akkor egy pillanatra el is felejtettem, hogy éppen egy Kikaider manga van előttem. Atán idővel visszakanyarodunk a főszálhoz és felbukkannak Gill robotjai persze. Ennek a résznek a cselekményének nem lesz vége a lezárásig, így az majd átcsúszik a harmadik kötetbe. Viszont még történik valami igazán megdöbbentő dolog, mégpedig az, hogy Komyoji levelet ír a lányának! Ebből kiderül, hogy a közelben van és találkozni akar Mitsukoval, de a környéket robotok figyelik, így nem tud bejutni. Micsoda fordulat! Eddig azt hittük, hogy a prof halott.
 
Aztán Mitsuko, Masaru és Hattori kimennek, hogy üvöltözzenek egy sort a profnak, hátha megtalálják. Ezzel véletlenül sem hívjátok fel magatokra a figyelmet, de tényleg, Komyojira sem. Mert éppen csak 2 perce írta, hogy megfigyelik. Nem gáz. Ennek a résznek csak ez a lényege, hogy megtudjuk, Komyoji él. Mikor szükség van valakire, akkor Jiro megjelenik, legyőzni az ellenséget, aztán ahogy feltűnt, el is tűnik.
 
Hamarosan pedig feltűnik Saburo is végre. A mangában jó sokat várunk rá, az animében egyből a Golden Battal való összecsapás után jelenik meg. Igazából a szerepén nem változtattak az anime alkotói. A mangában is manipulálja Jirot és arra kényszeríti akaratán kívül, hogy mindenféle bűnt kövessen el. Amíg az animében ezt visszafogták vandalizmusra, addig a mangában a rongálás mellett van még lopás is és testi sértés. Mert miért ne. Fájjon csak jobban a srácnak utána. Ebben a részben azt is megtudjuk, hogy hogyan került a prof agya Saburo testébe. Érdekesség, hogy első találkozásukkor Saburo egyből megemlíti Jironak, hogy benne van Komyoji agya, az animében viszont nem árulja el neki, mert állítása szerint, nem akar előnnyel indulni a harcban. A mangában nincs nagy harca Jironak és Saburonak. Mondjuk az animében sem, mert mindkét verzióban az a cél, hogy ne essen baja Komyoji agyának. A mangában viszont Saburo végig manipulálja Jirot, így az átmegy berserkbe és tartol mindent amihez hozzáér. Mitsukot is megfojtja. Igen. Addig fojtogatja a lányt, amíg el nem veszti az eszméletét. Igazából... sejthető, hogy nem hal bele, de mégis olyan hatást kelt, szóval... biztosra nem tudná állítani az ember. Na és most jöjjön egy lényeges rész. Mivel Mitsuko ki van ütve... Nem lesz Jiro és közte "megszerelem a karod" jelenet, mint az animében. Nem, nincs. Ezt csak a sorozat alkotói csempészték bele. A mangában Mitsuko ki van ütve, Jiro pedig elveszti mindkét karját a Saburo elleni küzdelemben, majd Saburo elviszi a testét Gill bázisára. Szóval... lényegében az animében is hasonló történik. Csak teljesen másképp... értitek...
 
 
 
Gill bázisán aztán kiderül, hogy Saburo testében Komyoji agya tovább működik és már át is vette az irányítást a fiú teste felett. Az animében is meghagyták ezt a vonalat és azt is, hogy Jiro így bejutva belülről támadja a titkos bázist. Viszont ennél a pontnál megint ketté ágazik a történet. Az animében úgy kellett megoldani, hogy le tudják zárni a történetet ennél a pontnál, a manga viszont úgy lett megoldva, hogy továbbra is folytatódhasson. Ezért is olyan különböző a két történetszál innentől.
 
A mangában Jiro elkapja Gillt és túszként tartja, így veszi rá az orvosokat, hogy visszarakják Komyoji testébe az agyát. Mert hát csak ilyen egyszerű... Amint ezzel végeznek, Gill menekülne, de Jiro hozzávág valami alkatrészt és kb az összes csontját eltöri. Azaz... ebben az esetben sem öli meg. Látja, hogy Gillel mi a helyzet, de nem végez vele. Megfogja Komyoji testét és elmenekül. Az Dark orvosai meg próbálják megmenteni Gill életét, de nem tudni végül is, hogy mi lesz vele, mert a bázis is felrobban. Jiro és Komyoji megúszták, a többi meg... rejtély.
 
 
Bírtam ezt a jelenetet. Jiro, ha akarna se tudna levegőhöz jutni, mert letakartad a fejét. De próbálkozni azért szabad.
 
De ahogy írtam, a manga itt nem áll meg. Sőt, hirtelen élesváltások után beüt a Junji hatás (bár Junji később kezdett csak tevékenykedni, de nem lényeg, én ezt így hívom). Komolyan, már itt is ezt látom, frászt kapok. Ezúttal két ismeretlen akárki útját követhetjük végig akik valami fura faluba keverednek és mindenféle eltorzult testű emberekkel találkoznak. De nem is ez a lényege a dolognak, inkább az sokkolja az olvasót, hogy nemsokára viszontláthatjuk a Hakaidert. Egy aggyal persze, sőt, egyből négy Hakaider bukkan fel és mindegyikben van egy agy! Whoa, mi történt? Sorozatgyártás. A Hakaider négyes egy lányt és egy gyereket keres. Oké, akkor... ezek szerint valami totál más problémába keveredtünk, ami eltér az eddigitől... igaz? Nincs kifejtés, nincs semmi. Ez van, fogadd el, folytatódik a történet. És ha már itt tartunk, akkor biztosan eltért valamennyi idő a jelen és a robbanás között, de ezt a manga nem közli velünk, ugyan úgy, mint eddig, csak megy tovább.
 
Jiro megtudja, hogy problémák vannak arrafelé, majd mivel felelősnek érzi magát (arról a területről van szó, ahol a Dark titkos bázia állt), így elmegy, hogy utána nézzen a dolgoknak. Majd... Hakaiderek! De nem elég a plot twistekből, kiderül, hogy a Hakaiderben valójában Gill agya van!! És a három másikban pedig... Gill embereié. Nem is gondoltuk volna. Jó gyorsan dolgoztak azok az orvosok mellesleg. Mikor Jiro elmenekült a professzor testével, a bázis egyből felrobbant. Szupergyors műtét lehetett, vagy én nem tudom mi történt. Lényegtelen is, Gill visszatért és erősebb, mint valaha. A Hakaider csapat összecsap Jiroval és... itt ér véget a harmadik kötet.
 
  
 
Ezzel lezártuk azokat a köteteket (még tovább is mentünk) amiket feldolgozott az anime sorozat. Viszont 2001-ben megjelent egy 4 részes OVA sorozat Kikaider 01 címen, ami feldolgozza a manga további köteteit. Persze ebben is rengeteg változtatást látni a mangához képest. Azért négy OVA sem elég arra, hogy megmutasson mindent, ami a mangában történik. Minden OVA rész fél órás, szóval elég rövig OVA sorozatnak mondható.
 
De mielőtt tovább mennénk, szeretném összegezni a 13 részes anime sorozat és a manga eltéréseit. Érdekes összehasonlítás, csak azért.
 
Azt ugye mondanom sem kell, hogy vannak jelenetek amik teljesen eltérnek egymástól. Erre rámutattam előzőleg. Aztán, az anime használ jópár olyan jelenetet és karaktert akik nem bukkannak fel a mangában sehol. Például Carmine Spider, Yellow Jaguar (ők viszont szerepelnek az élőszereplős tv sorozatban) nem bukkannak fel, a Kuya & Kaito párosnak teljesen más neve van. De Miyuki és a szeretett bűnöző pasija sem szerepelnek sehol az eredeti műben. Chigusa... Komyoji felesége, ő felbukkan a mangában, de csak említés szinten, az animében viszont szereplőként akihez Mitsuko megy segítséget kérni. Orange Antal teljesen más körülmények között találkozik Jiro, mint ahogyan azt a mangában látjuk. Arról nem is beszélve, hogy Komyoji fia, Ichiro körül is van némi keverés. Az eredeti műben természetvédő akit megölnek, emiatt kezd el Komyoji robotokkal foglalkozni. Az animében viszont Ichiro az apja mellett dolgozik a robotokon és egy laborban történő baleset (bah, Gill volt) miatt hal meg
 
Szóval eléggé sok dolog megváltozott és most csak a legszembetűnőbbeket emeltem ki. Ezen kívül van még száz meg száz apró, pici eltérés. Ennek ellenére mégis azt kell mondanom, hogy nekem az anime verzió összeszedettebbnek tűnt, jobban megtervezettnek. Azt is megértem viszont, hogy kénytelen voltak megtenni ezeket a változtatásokat ha le akarták korlátozni a történetet 13 részre úgy, hogy kerek egész legyen. De igazából nem panaszkodhatok.
 
Most, hogy ezt is leírtam, jöjjön a további két kötet.
 
A negyedik kötet elején Jirot jól leverik a Hakaiderek, majd hátrahagyják, mert jelen pillanatban van fontosabb dolguk is, mint vele foglalkozni. A fiú így visszamegy Mitsukoékhoz ahol Komyoji kezdi visszanyerni az eszméletét és... Mitsuko közli, hogy az apja nem emlékszik a lelkiismeret-egység megjavításának a részleteire. Da-bumm. Nem is tudom... Talán az agyműtét az oka, vagy egyszerűen csak ilyen rossz a memóriája az öregnek. Kérlek, ő tervezte! Akkor miért nem emlékszik rá? Jó, van, hogy én is elfelejtek dolgokat, de... Menjünk tovább. Szóval nem emlékszik, de semmi vész, a tervrajzot elrejtette az öreg Jiro gitárjában. Ami szénné éget a hegyekben a Hakaiderekkel történt harc során. Remek, egyre jobb a helyzet. Most jön a rész amit a legjobban bírtam... egyszerűen csak dobjuk a témát és beszéljünk teljesen másról... Az öreg még mielőtt megint elájulna, meghagy egy nevet és egy címet a párosnak.
 
A nyomok aztán egy öreg buddhista templomba vezetnek ahol az egykori robotikával foglalkozó öreg, Futen, tengeti életét miután megvilágosodott és rátalált a Buddha útjára. Ühm... jó. Néha én sem hiszem el miket írok ide le, de ha egyszer így van a mű... Ez a rész egyfajta döntő jelenet, pillanat. Itt sok dolog lényeges lesz. Először is, Jiro rátalál a Kikaider 01-re, aki igazából egy prototípus és Ichiro névre lett keresztelve. Nem összekeverendő Komyoji első fiával, bár van egy olyan sejtésem, hogy azért készült, hogy betöltse az ember Ichiro után maradt űrt. Ez végül nem derül ki konkrétan. A természetvédelem jegyében, vagy foglamam sincs miért, 01 napenergiával működik. Csak egy kis apró részlet. Komolyan, mikor ezek ketten találkoztak... aligha lehet látni ilyen boldog párost. Az pedig szerintem nagyon cukor, hogy "brother"-nek szólítják egymást. Yay~
 
A másik fontos mozzanata ennek a résznek, hogy befut a Hakaider négyes akik éppen egy nőt meg egy gyereket üldöznek. Akiket eddig kerestek. Micsoda meglepetés, hogy pont ide menekültek be... A konfrontáció pedig a két csapat között persze elkerülhetetlen. Végül a Kikaiderek elmenekülnek a kölyökkel, a szerzetes robotikussal meg a nővel.
 
Menekülés közben harci helyzet alakul ki újfent, így a Hakaidereknek kombinálniuk kell az erejüket, így születik meg Gattaider! Hát... csak nézzétek. Ehhez nem tudok mit hozzászólni. De ne aggódjatok, lesz még ennél is meredekebb karakter design. Ezt garantálom. Egyeten érdekes mozzanata ennek a résznek - a Gattaideren kívül - egy titokzatos új ellenség, vagy inkább ellenségek felbukkanása. De ezzel egyelőre nem foglalkozik sokat a történet.
 
   
 
Most pedig kapaszkodjatok meg, mert olyan dolgok kiderülnek, hogy...! A kisgyerek valójában Gill fia! Elgondolkodtató melyik nő volt képes Gillel-- C-Chigusa...? Nem tudom, ez csak egy teória. Lényegtelen is. Szóval a gyerek, akinek a neve mellesleg Akira, nagyon fontos Gillnek, mert a testére van tetoválva az a tervrajz amivel befejezhetik a végső, világelpusztító fegyvert. Ühm... oké. Mellesleg a nőt Riekonak hívják.
 
Egyébként Ichiro karakterét ez alatt a rövid alatt megszerettem. Totálisan Jiro ellentéte. Energikus és tettrekész, néha bukó is. Jó párost alkotnak Jiroval, kiegészítik egymást úgymond. Nem marják a másikat, de tudjuk, hogy Ichironak szüksége van Jirora, ha másért nem is, akkor azért, hogy megállítsa ha valami hatalmas baromságot akar csinálni. Ichiro olyan félig-meddig komikus karakter amit értékelek, mert elszaporodott a komolyság mióta Hattoriék eltűntek.
 
 
 
Még csak most kezdődött el a negyedik kötet, de annyi minden történt eddig, hogy nem tudom ennél jobban leegyszerűsíteni az olvasottakat. De részben azért is írom így, mert az animét azt többen ismerhetik, ezt viszont nem hiszem. Vagy ki tudja. Így rövidre akarom vágni, de mégis meg akarom magyarázni, hogy mi a helyzet, hogy majd a végkifejletben leírtak is érthetőek legyenek.
 
   
 
Ichiro eszmefuttatása... "That kid is something he made." Szegény Akira le van fokozva valami tárgynak.
 
Menjünk tovább, mert most kezdődik csak az igazi izgalom. Jiroék elviszik a többieket Mitsukoékhoz. És most történik egy olyan dolog, aminek nem örültem. Mitsuko és Masaru elviszik az apjukat valami külföldi kezelésre, a visszaültetett agya miatt, így lényegében ki lesznek írva a történetből. Innentől nem hallunk felőlük semmit. Se Hattoriról és Etsukoról. Mintha Ishinomori kicserélte volna az összes szereplőt a főhősön és a főgonoszon kívül. Ez kissé megdöbbentett. Elvégre pl Mitsuko nem olyan karakter akinek semmi köze az egészhez aztán akármikor elküldhetnénk a mangából. Sőt, pont most, hogy alakult Jiro meg közte valami... Ez egyszerűen... Dobjuk az egészet és nyissunk új karakterekkel? Ishinomori... Ne már. Éppen, hogy megszerettük ezeket a karaktereket. Aztán megint szíven szúr minket az alkotó, mert a mangában most történik egy csók Jiro meg Mitsuko között először. Egy búcsú csók. Igen, az anime verzióban előbb volt és sokkal nyugodtabb körülmények között. Ez így szomorú.
 
 
 
Az első csók és az utolsó jelenet amikor látjuk Mitsukot (vagy bármelyik családtagját).
 
Ezen után láthatjuk, ahogyan egy repülő csészealj jelenik meg este az égen, majd valami kapszulaszerű akármi jön ki belőle, amiből kicseppen a földre egy hatalmas szemgolyó lovag. ... Emberek, én ezt nem bírom tovább. Ishinomorinak aztán volt fantáziája, az egyszer biztos. A lényeg, hogy ez a lovag a Shadow szervezet egyik embere (megint érdemes megfigyelni a nevet, ennél nyilvánvalóbban nem is kiálthatná, hogy ők a gonoszok) és azért jött, hogy elvigye Akirát, mert el kell pusztítaniuk a... világelpusztító fegyvert, hogy ne avatkozzanak Gillék az ő terveikbe. Vagy ha ez nem jönne össze, akkor elveszik. Huh. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmiket fogok leírni egyszer.
 
Ugorjunk inkább egy kicsit és hagyjuk ki azt a részt, mikor a szemgolyó lovag szemgolyója elszáll kémkedni. (Nem is tudom mi aggasztóbb, hogy kikémlelték őket, vagy az, hogy egy lebegő szemgolyó van az ablak előtt.) Ichiro egyik karja leszakad a harcok során, Jiro pedig leviszi a pincében lévő laborba, hogy megjavítsa. Hmm, ismerős jelenet? Igaz ez kicsit sem annyira félreérthető, mint az anime adaptáció Mitsukoval és Jiroval. Van egy olyan érzésem, hogy ezt a jelenetet alakították át és tették bele az anime verzióba, így pedig megteremtették az egyik legemlékezetesebb részt. Viszont attól függetlenül, hogy Jiro és Ichiro szerepelnek együtt a manga verzióban ennél a résznél, még érdekes és szerintem egy igazán jól megoldott jelenet.
 
   
 
A továbbiakban Jiro és Ichiro között kialakul némi feszültség, így a testvérek külön folytatják az útjukat, ja, meg mellesleg időközben elkapták Akirát. Hamarosan pedig olyan dolog történik, amire senki nem számít. Gill Hakaider előáll még egy gyerekkel, ezúttal egy kislánnyal. Komolyan, hány gyereke van...? A tervrajz másik fele a kislányon van. Ennél a résznél kezdtem úgy érezni, hogy kicsit túl van már húzva a történet. Persze, meglepetésnek teljesen jó volt, de... Nem tudom. Mikor az ember számítana arra, hogy lerendezik a dolgot végre, de nem. Ettől függetlenül visszatekintve úgy érzem, hogy örülök neki, hiszen így tovább élvezhettem a történetet. Hakaider végül beadja a jófiút és Ichiroék kénytelen bevenni a bandába. Teljesen logikus. Eddig csak... nem számolom hány alkalommal akart megölni titeket.
 
De ezzel a grandiózus fordulattal véget is ér a negyedik kötet.
 
Most pedig jöjjön az ötödik, azaz utolsó kötet. Ahogy Rieko ölelgette Rumit, a kislányt, úgy éreztem, hogy megtalálta a megfelelő Akira pótlékot. Neki mindegy, csak adj egy gyereket a kezébe, aztán ölelgeti és védi ha kell, ha nem. Azért aranyosak voltak. Még meg kell említenem, hogy kiderül kicsoda Rieko valójában. Gill egyik robotja! Hát ki gondolta volna. De most tényleg. Azt hittem, hogy egy ember. WTF. Lassan az androidok átveszik az irányítást a sorozat felett. Igen, eddig is ők voltak a középpontban, de azért hiányoznak az emberek. Ja, és ami kicsit ütött, az a csöcsbimbó lézerek. Tényleg azok. Sugarakat lő a melleiből. Nem tudom mi járhatott Ishinomori fejében mikor ezt kitalálta... Vagy csak úgy adta magát a helyzet? Oh, ott van két mell, mi lenne ha... Hmmm. Nem tudom, tényleg. Nem igazán tudtam hova tenni ezt. Ennyi erővel a férfi karakterek meg... Nem. Tovább.
 
 
 
Ezt nem tudom feldolgozni.
 
Az android csapat újra egyesül, megtalálják időközben Jirot is, aki... szegény magányos volt így egyedül, szóval épített magának egy testvért. Újabb Kikaider testvér került így a képbe, Kikaider 00, azaz Rei. Jiro egész pro lett robot építésben. Kikaider 00 harci erejét hamarosan meg is tapasztalhatjuk, de a csata nem ér véget áldozatok nélkül, Reiko feláldozza magát, hogy megmentse a kislányt. Eléggé gyorsan ki lett írva a történetből. De ha úgy vesszük, akkor teljesen logikus dolog, hogy így cselekedett, hiszen direkt azért lett megépítve, létrehozva, hogy gondoskodjon a rá bízott gyerekről és megvédje. Ha pedig a gyerek védelme megköveteli, akkor feláldozza még saját magát is. Az anyai ösztönök benne voltak Reikoban, ez volt a jelleme, a karaktere egyik legfőbb jellegzetessége.
 
 
Ichiro... beszólt. A kis gyík. Úgy bírom.
 
Egy, csak feszültségkeltésre szolgáló harc után visszaszerzik Akirát és felbukkan még egy női android, Mieko, vagy más néven Bijinder. Ahogy az egyik női karakter távozik, jön a másik. Így volt előzőleg is Mitsukoékkal. Mindig van utánpótlás, a nők is sűrűn cserélődnek. Mieko olyan, mint egy robot succubus. Mellesleg a Shadow kémje, de később úgyis átáll a Kikaider trióhoz. És tudjátok mi következik. Még több női robot, még több csöcsbimbó lézer!
 
   
 
Igazából nem meglepő, hogy a történet milyen irányt vesz innentől. Mieko leragad a fiúknál, Gill pedig csatalkozik egy csapat Shadow emberhez akik lázadást indítottak a szervezetben, majd hamarosan átveszi az irányítást és ő válik megint a rosszfiúvá. Mást nem is vártunk Gilltől, nem gondoltam egy percig sem, hogy majd megtér és a főhősökkel harcol a történet végéig.
 
 
 
Most pedig elérkeztünk a legfőbb pontjára ennek a történetnek, a tetőponthoz. Jiro és csapata megtámadják a legfőbb fegyvert, ami tulajdonképpen egy felfegyverzett, mozgó erőd. Mindenkit elkapnak két másodperc alatt, és átprogramoznak. Innentől Gill emberei. Kivéve Jirot, ő el van különítve a híres-hirhedt lelkiismeret-egysége miatt. Gill nem kockáztatott, amíg nem tudja azt deaktiválni, addig Jiro így marad. Persze belé is rakott egy egységet ami arra hivatott, hogy az ő emberévé tegye. Ez egy lényeges pontja a történetnek innentől. Sőt, ez az egyik leglényegesebb pontja az egész mangának. Gill aztán működésbe hozza Jiroban az egységet amit nemrég telepített a srácba és naívan abban reménykedik, hogy az majd elnyomja a félig kész lelkiismeret-egységet, így irányíthatja Jirot is. Aztán mint aki jól végezte dolgát, lelép mert dolga van. Teljesen logikus lépés.
 
Jiro végül kiszabadul és elindul, hogy végezzen Gillel. Itt felhoznám azt az esetet, mikor a Dark bázisán kerültek egymással szembe. Jiro nem ölte meg Gillt, csak megsebesítette, a lelkiismeret-egysége nem engedte neki, hogy embert öljön. Ez a mostani szituáció viszont merőben más. A Gill által telepített rendszer nem éppen úgy működik, ahogyan a férfi várta. Sokkal inkább erősebbé teszi Jirot ahelyett, hogy legyengítené. Akarata ellenére tesz szert egy olyan erőre, képességre ami ahhoz kell, hogy véget vessen ennek az egésznek. Most, hogy a fiúban működésbe lépett az a "gonosz szív" (ahogy fogalmaz) képes nem csak hazudni, de ölni is. Képes végezni a saját testvéreivel, amit meg is tesz. És képes most már végezni Gillel is. (Tulajdonképpen sajnáltam, hogy csak úgy ki lett írva Rei meg Ichiro, éppen megszerettem ezeket a karaktereket. De talán ettől ad olyan mély hatást a jelenet.)
 
Ezért is írtam az anime résznél, hogy Jiro nem marad meg annak a tipikus egysíkú jófiúnak aki mindig ott terem mikor szükség van rá és mindenkit megment, jószívű és csak jót cselekszik, igazi példakép. Most már nem. Jiroban működésbe lépett Gill egysége, így a jó mellett felbukkant a rossz is. Az apjától, aki megteremtette, megtanulta mi a jó, a legnagyobb ellenségétől, akit megölt, pedig megtanulta mi a rossz. Ami pedig erősen az irónia a dologban, hogy Gill mindvégig végezni akart Jiroval, de végül ő volt az aki által közelebb került ahhoz, hogy "igazi emberré válhasson." Most már a lelkiismerete örök harcban áll a benne működő gonosszal, így lehet, hogy testben robot, de "lélekben" emberré válhatott. Ishinomori... minden elismerésem.
 
   
 
Ha pedig kicsit még ennél is jobban tovább akarjuk gondolni a dolgot, akkor állítsuk egymás mellé Jiro és Gill karakterét. Itt van Gill, egy szívtelen ember, egy hideg, őrült figura. Másra sem vágyott csak hatalomra, ha kellett, akkor mindenkit elpusztított maga körül, csak hogy megszerezze, embereket, robotokat egyaránt. A saját gyerekeit arra használta, hogy tervrajzokkal tetoválja ki és így használja fel őket. Számára mindenki csak eszköz volt. Jiro is. De pont emiatt válhatott belőle végül "ember." Mert Gill csak egy felhasználható robotot látott benne. Gill így akarata ellenére is erősebbé tette Jirot. Viszont valójában ez az egész Jiro akarata ellenére is történt, mert soha nem vágyott arra a "gonosz szívre" amit végül megkapott. Enélkül viszont soha nem lehetett volna ember. Még ha csak lélekben is. Ha Jirot nézzük, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy robotként is több emberség és jóindulat szorult belé, mint Gillbe emberként. Ez viszont részben a lelkiismeret-egységnek köszönhető, ugye. Úgyhogy nem is tudom, hogy ez a pont mennyire állja meg itt a helyét most. De ettől függetlenül elgondolkodtató. Egy jó lélekkel megáldott robot és egy gonosz szívvel rendelekező ember. A végső kérdés pedig az, hogy Jiro vajon boldogabb lett-e, hogy végre, ha ilyen áron is, de ember vált belőle?
 
Összességében... A mangában nem egy pont volt ahol érdekesen néztem, de így kerek egész a történet. Ha az ember megnézi az animét, majd az OVAkat (igen, azokon is túl vagyok), akkor nem látja át ennyire jól a képet. Igen, a fontosabb jeleneteket megtartották és tettek is hozzá dolgokat, de aki tényleg, teljes egészében meg akarja tapasztalni ezt a történetet, annak a manga kötelező. Arról nem is beszélve, hogy sok humoros jelenetet is kihagytak az anime adaptációk során. Most őszinte leszek, az érdekességek ellenére szerintem egy igazán élvezhető mangáról van szó. Mai szemmel nézve van benne jópár olyan dolog ami megnevettet minket vagy amire érdekesen nézünk, pedig az alkotó komolyan gondolta, tény. De semmi rosszindulat nem tud lenni bennem mikor ezekre gondolok. Egyszerűen csak régen mások voltak a standardok. Ezt el kell fogadni, be kell fogadni és akkor ha ez sikerül, akkor sikerül élvezni is. Nem mai szemmel kell nézni ezeket a régi dolgokat. És akkor itt nem csak a mangákról beszélek, de minden másról is. Anime, játékok, filmek, stb. Az akkori szinthez mérten kell mérlegelni őket.
 
A grafika néhol viszont igazán tetszett. Főleg a hátterek. Most nézzétek meg őket! Olyan jól meg vannak rajzolva, és látszik rajtuk, hogy meg vannak rajzolva. Ez 1972, itt nincsenek hű de digitális effektek meg nem tudom. Legalábbis... gondolom. Minden tollvonást látni. Nagyon jól néz ki, tetszik, hogy így van megcsinálva. Az árnyékolások is.
 
  
 
Nos, a manga végére értünk, de mint említettem, láttam az OVA sorozatot is meg a specialt is! A következő részben ezekről szeretnék majd írni nektek. Amit ígérek, az badass akció, izgalom, még több teljesen más jelenet és egy hihetetlenül epic vég!
 
 
- Yui
2018.07.20. 19:28, Yui Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?