Vihar

Salamander OVA 1-2-3

Címkék: Anime Vélemény

 

Nos, megint történt egy történelmi pillanat, megint csak előbányásztam egy animét a régmúltból. Pontosabban az év 1987. Most aztán visszamentem. Na jó, annnnyira nagyon nem. Amit néztem az pedig, Salamander OVA 1-2-3. Egyből mind a hármat, bár mindegyik külön rész, úgy értem kapcsolódnak történet ügyileg egymáshoz, de szerintem külön is megnézhetőek ettől függetlenül. Azért álltam neki, mert mostanában nagyon elragadott a Gradius hangulat. A Salamander a Gradius játék sorozat egy spin-off játéka, árkádra, NESre, meg még sok más platformra jött ki és japánon kívül a címe Life Force. Én személy szerint jobban preferálom a Gradius III. részét SNESre, de igazából mindegyik játékban ugyan azt csinálod, csak más a történet. Mellesleg egy space shooter játék sorozatról beszélünk, ahol szétlősz dolgokat, kikerülsz dolgokat jobb esetben.
 
Az alap annyi, hogy valahol a világűrben létezik egy faj, akiknek a képessége, hogy élettelen dolgokat élővé képesek alakítani és ezt az erőt arra használják, hogy egész bolygókat "keltsenek életre." Aminek következtében persze lakhatatlanná válnak meg elég gore környezetváltozás történik, mindenféle szervek, csontok, testrészek alakulnak ki a felszínen és a felszín alatt, ilyesmi érdekes dolgok. A Salamander pedig a bolygóra utal ahonnan elindult az első részben ez az egész káosz és aminek a belsejében a hatalmas, kozmikus tűz... sárkány-kígyó lény kering akit... el kell pusztítani. Azt nem mondhatjátok, hogy nem egyedi a történet.
 
Én hozzá vagyok szokva (szerintem) a régi animékhez és a sok dologgal ami ezzel jár, de vannak dolgok amiket nem tudok megszokni és erre nem kifogás, hogy valami régi. De erről majd később. Először is kezdjük azzal, hogy akármikor is nekiálltam Salamandert / Life Forcet játszani, az nagyjából olyan... 5 percig tartott. Igen, addig tartott az összes életem. Szeretem a témát, de ezt a játékot sosem tudtam kijátszani. Lehet csak én vagyok a béna, ki tudja. A lényeg, hogy úgy mentem bele ebbe az animébe, hogy sejtelmem sem volt magáról a történetről. Ami végül is alapjaiban nem egy nagy valami, de akkor is legalább a meglepetés erejével hatottak dolgok.
 
Például Lord British. Mikor meghallottam a nevét, akkor még nem is nagyon esett le semmi, aztán előhozták a hajóját ami ugyancsak Lord British volt és... eléggé hülyén éreztem magam, hogy egyszerűen nem ismertem fel. xD De ez az ember akkora arc, hogy még a saját hajóját is róla nevezték el. Egy egész bolygót vezet (amiből igazából mindig csak egy várost láttunk) és emellett képzett pilóta, a sereg feje is. De az már nehezére esik, hogy olyan döntéseket hozzon amibe nem hal bele a fél bolygó. A fejemet fogtam, de tényleg. Először egy főpap napokig arról prédikál, hogy mit kellene tenni, de nem, hagyjuk figyelmen kívül. Megtörténik a baj, káoszban a bolygó, hm, ok, még azért nincs ok a pánikra. Elhívjuk a hősöket a Gradiusról, hogy segítsenek, de minek is hallgatnánk rájuk, küldjük az egész sereget egy nyilvánvalóan öngyilkos küldetésbe, amibe valóban bele is haltak. Nem tudom, hogy miért nem váltottak még le a trónon, bár ki tette volna meg, ha a lakosság fele már úgyis rég halott. És erről beszéltem feljebb emberek, az, hogy valami régi, még nem ok arra, hogy mindenki idióta legyen a történetben. Egyébként bírtam, hogy minden csatába valami hősként ment, azán a végén mindig őt kellett megmenteni.
 
Jó, aláírom, a Gradiusról érkezett hármas azért egy fokkal jobb volt, de nem mindig. Kezdjük az elején, egyből akit úgy elsőnek kiszúr olyan főszereplőfélének az ember, az egy Dan nevű fiatalember. Látszólag a hármas vezetője, habár nem mintha annyira hallgatnának rá. Igazából nem is volt bajom vele, szóval ő még az egyik legszimpatikusabb karakter volt és még a beszólásai is jók voltak néha.
 
Menjünk tovább a szimpatizálási listán, a második ilyen Stephanie volt. Néha kissé érdekes volt a csaj, de legalább tökös módon odatette magát mikor éppen nem volt elrabolva, mert akkor csak sikítozott amit megértek ha az ember felett egy fejszerű, nyögdécselő valami lóg mindenféle belsőszervszerű dolgokról és hörög is. Egyik kedvenc jeleneteim egyike is hozzá köthető. (Mert vannak kedvenc jeleneteim!) Mikor Dan és a Lord megmentik, erre Stephanie letépdesi magáról az elakadt ruháját, mint ahogy a főhősnők szokták, aztán odafut Danhez és lekever neki egy előreláthatatlan ordenáré nagy pofont. A következő hangzik el ezek után:
 
Dan: Ezt meg mi a fenéért csináltad?! Azért jöttem, hogy megmentselek!
Stephanie: AHOGY megmentettél, az volt a probléma! *odafut Lord Britishez* Azért jöttél, hogy megments, köszönöm!~ *o*
 
Habár a két féri tök ugyan azt csinálta a megmentés alatt, de nem gáz. Ahj, bírom ezt a csajt.
 
De akivel úgy sosem voltam megbékülve, az a hármas utolsó tagja volt, Eddie. Egyszerűen csak nem ment. Igen, tragikus múlt pipa, szomorú jelen, pipa, de... Valahol ő is olyan, mint Lord British. Találtunk egy random nőt egy random hajón, ahol mindenki elpusztult valami fura kór következtében, csak egyedül ő nem. Hm, vigyük haza, egyáltalán nem látszik gyanúsnak a dolog. Jó, addig oké, hogy vigyük haza, de ez a csávó minden szavát elhitte ennek a nőnek (annak ellenére, hogy kb mindenki mondta neki ne tegye), aztán a csaj persze hátbaszúrta. De ezt a néző már onnantól tudhatta, hogy elkezdődött a rész. Volt egy eléggé komikus jelenetük, Eddienek meg ennek a talált nőnek, Paulának. Jobban mondva nem komikus jelenetnek lett szánva, de számomra mégis az lett belőle a megoldás meg a karakterek miatt. Paulát támadás éri, a csaj már kb 10 méterrel a föld felett repked a támadások erejének következtében, Eddie pedig csak áll, mered a semmibe és elgondolkodva bámulja a jelenetet. Így megy egy darabig, aztán eszébe jut, hogy tenni kellene valamit és... végre megmozdul. Kissé fáziskéséses a csávó. De végül is egy rossz szavunk se lehet rá végül, mert feláldozta az életét az akció sikerességéért. Ez is kiszámítható volt.
 
Valami szerelmi szál féle is próbált kibontakozni a hősök között, jobban mondva Lord British csak úgy random mód megkérdezte Stephaniet az első rész végén, hogy lenne-e a felesége. A felesége! Pár napja (vagy talán annyi se) ismerik egymást és egyből odaállít egy ilyen kérdéssel. Ne csodálkozzon, hogy elutasítják. Akkor is ha uralkodó. Aztán a harmadik rész elején még próbálkozik, a végén meg már lemond róla és közli az embereivel, hogy csajozni mennek. Oké, hát gyorsan túltetted magad rajta. Persze, vicc szinten szerepelt a "szerelmi szál" itt, mert máshogyan nem lehet ezt értelmezni, de ez akkor sem volt nagy eresztés. Na jó, párszor azért megmosolyogtam, de csak mert olyan szerencsétlenek voltak.
 
Na de ha már ennyit szapultam a karaktereket, akkor térjünk át a játék egyik fontos elemeire, a hajókra. Kissé meghökkentem, mikor láttam, hogy nem egy, de egy egész Vic Viper hadsereg szerepel az OVAban. Mi a fene? Eddig azt hittem, hogy csak egy, nagyszerű és utánozhatatlan Vic Viper létezik! Erre mennyi lett belőle... a Gradius sorozatgyártásba kezdett a játék nagy sikere után, úgy tűnik. Szegény Vipert úgy érzem leminősítették ezzel valamilyen szinten, hiszen már nem ő volt egyedül a legyőzhetetlen, ahogyan eddig láttuk. Ettől még azért szeretem. Ellenben Lord British csak egy volt, egy és több nem. Jó, megértem valamilyen szinten, hiszen... Lord British Lord British hajója volt, aki egy uralkodó, de na. Akkor legalább kapott volna más nevet a karakter, mert így keveri csak az ember a hajóval. (Igen, tudom, eredetileg a hajó utána lett elnevezve, mert hős módon küzdött, de... az animében még nem küzdött hős módon és már el volt nevezve a hajó. Lényegtelen.) Annak viszont örülök, hogy az ellenséges egységek is felbukkantak úgy, ahogyan a hős hajók. De ami külön figyelmet érdemelt... az a Moai szobrok. Nem gondoltam volna, de mégis szerepeltek! Sőt, ők voltak a bolygók védelmezői, omg. (Habár a játékban ellenségként szoktak felbukkani, hmhm) Köszönöm.
 
A zenét viszont a legtöbb helyen eltalálták, szóval ahhoz elismerésem. A játékban hallott dalok bukkannak fel persze anime remix változatban. Ami igazából meg tudja melengetni az ember szívét ha szereti a játékot. Na meg a minden rész elején felvillanó Konami logo. A grafikára nem tudok rosszat mondani, az évjárathoz képest szép, a csata jelenetek is jól meg lettek oldva, igazából erre nincs panaszom. Az egyik legjobb rész az életrekelt bolygó volt, mikor mindenféle gusztusos szerv meg miegymás kavargott a felszínen, vagy a bolygó belsejében lévő alagutak élő falakkal és karmokkal amik random mód kivágódtak belőlük. Tetszett ez az elgondolás, ez az ötlet.
 
Maga a téma viszont érdekes volt. Úgy értem... a karakterek közül többen is úgy néztek ki, mintha most léptek volna ki valamelyik fantasy középkori RPGből, holott a jövőben voltunk ahol űrhajók repkedtek össze-vissza. Gondolok itt pl a főpap megjelenésére, vagy a Lord Britishre uralkodói díszben. Azt hinné az ember, hogy milyen high tech itt minden, de valahogy kicsit mégse. A Salamander felbukkanását is a főpap egy legendához kötötte ami beteljesült. Szóval... érdekes módon keveredik ebben az OVA sorozatban a jövő és a múlt darabjai. Viszont sikerült ezt úgy megoldaniuk, hogy egyik téma ne zavarja a másikat. Megszokható, elfogadható módon lett megoldva ennek a két dolognak az összekeverése.
 
Igazából egész kellemes meglepetés volt néhol ez a három rész. A korhoz képest szerintem elfogadható. Csak egy valamit emlegetnék még mindig. Az idiótaság. Oké, valami régi, még tele van klissékkel, mert akkor még nem használták agyon a dolgokat jobbik esetben és csak azért érzékelünk pár dolgot fárasztónak, mert mi már így jópár év elteltével vagy ezerszer láttuk őket... Szóval a klissék nálam a régi művekben annyira nem játszanak kritika szempontjából... De a hülyeség igen. És nem győzöm ilyen szempontból kiemelni Lord British karakterét. Egy hősről beszélünk, aki ráadásul még egy egész bolygót is kormányoz, de néha annyira sötétnek tűnik, hogy nem tudok mit mondani. Vagy csak realista és nem hajlandó hinni az évszázados misztikus mesékben... Még akkor sem ha éppenséggel a saját bolygója már pusztulásban van. De azt is el lehet mondani, hogy rengeteg nyilvánvaló dolgot emelnek ki a karakterek, amiket csak az nem lát, aki vak vagy éppen nem a képernyőt nézi. Nem értem erre mi szükség volt, éppen hiányzott egy értelmetlen dialógus, vagy monológ?
 
Hát, egy időre lekötött, de inkább egyszer nézős kategória amire csak azért figyel fel az ember, mert a Salamander játék az alapja. Voltak benne jó ötletek, de ezek a jó ötletek is inkább a játék jó ötletei. Persze érthető ha az alapján készült. Próbálkozott hátteret adni a karaktereknek, inkább ők kerültek előtérbe a harcok helyett, de ők is csak felszínesebben. A harmadik OVAban örültem, hogy Stephanieról talán egy kicsit többet megtudunk, de nem. Eddie, nos, ő a másik tragikus karakter, de őt meg annyira nem tudták átadni nekem, hogy most tényleg rokonszenvezzek vele. Sikerült három különálló részben elmondani egy történetet, de jobban örültem volna ha ez a három rész inkább egyszerre meséli el. Úgy értem... ezt figyeljétek. Az első OVA, az a jelen. A második a múlt, a harmadik a jövő. Ugrásokkal. Értelmesebb lett volna egyszerre, normális, lineáris módon közölni a storyt és nem bonyolódunk bele és talán kicsit jobban kifejthették volna a karaktereket, a hátterüket. 3 óra alatt azért meg lehetne tenni egy ilyet.
 
Összességében... Nem is tudom mit mondjak. Vegyes érzések vannak bennem ezzel kapcsolatban. Azt biztosra állíthatom, hogy fangirl nem lettem, bár ennek ellenére a játékokat ugyan úgy szeretem és azok történetét. Szerintem biztos meg lehetett volna oldani jobban is, kissé gyengére sikeredett, viszont néha felcsillan némi izgalom, némi meglepetés, pár vicc.
 
 
- Yui
2018.01.12. 20:29, Yui Vissza a bloghoz
4 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2018.01.20. 11:15
Yui

 

Yay, rendben van! :D

Idézet
2018.01.19. 14:44
Asuna

Mindenképpen szánok rá időt és akkor megosztom vele kapcsolatosan a véleményem. ^^

Most úgy is vadászom számomra új vagy érdeklődést felkeltő animék után, új meg régi animék közt. Erről bejegyzést is terveztem írni, később meg úgyis akarok véleményezést meg összegzést a kiválasztottakról. :D

Idézet
2018.01.15. 15:11
Yui

 

Én is szívesen nézek régi animéket mikor éppen elkap a hangulat. Tény, nem dicsértem túl, de azért nem bántam meg, hogy megnéztem, legalább láttam ezt is :D Plusz, játékhoz kapcsolódott, szóval ezért sem hagyhattam ki.
 
Ha egyszer ráveszed magad, hogy megnézed, akkor kíváncsi lennék a véleményedre az animével kapcsolatban. Biztosan én látom csak ilyennek, vagy mi a helyzet másokkal. xD
 
- Yui
Idézet
2018.01.15. 12:26
Asuna

Érdekes, amit leírtál. ^^

Én nagyon szeretem amúgy az old-school animéket, amik az 1999 és azelőttiek, erről azonban eddig még nem is hallottam. :D Lehet adok majd neki egy esélyt az íze kedvéért, mert azért nem dicsérted túl se, de néha rám tör, hogy megkéne nézni egy régi animét és az ismertebbeket már mind láttam vagy 3-szor legalább.

Én is hozzá vagyok szokva, hogy mindent kapok a régi animékben, csak azt nem amire éppen számítanék és ez nem feltétlen rossz értelemben mondom. 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?