Vihar

Higurashi no naku koro ni Kai

 

Elérkeztünk hát a második részhez amiben a Kait vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről. Előzőleg már leírtam miféle keveredés-kavarodás van a fejezetekkel, szóval ezzel most nem szeretném ismételni magam. Az animében felbukkanó plusz fejezeteket sem szeretném most itt kifejteni, majd legközelebb. Csak a 8 fő fejezetre koncentrálok amikből a visual novel áll.

A Kaiban, azaz a válasz fejezetekben megoldást találhatunk az előző 4 fejezetben felmerülő problémákra és a karaktereknek még a jó véget is sikerül kihozniuk.

 

× Kai: Chapter 5. Meakashi-hen
Ez a Watanagashi-hen válasz fejezete. Sokkal mélyebben tudja megmutatni nekünk mi is történik és mire vezethető vissza az egész történet, mégpedig azért, mert ezúttal Shion szemszögét követhetjük végig. Shion pedig nem csak nyakig, de teljesen benne van a dolgokban. Hozzá képes Kei úgy... bokáig lehetett. Szóval a Meakashi-hen durván sok információt zúdít ránk nem csak a jelenből, de a múltból is.

Nagyon örültem ennek a fejezetnek, mert nagyon jól meg volt csinálva, mint válasz fejezet. Arról nem is beszélve, hogy végre találkozhatunk a sokat emlegetett Satoshi-kunnal, akiről eddig csak beszéltek, de sosem láthattuk, yay! Satoshi-kun egy olyan karakter, akit hamar megszeret az ember, a Satoshi-Shion párost meg méginkább hamar megszereti. Ez a fejezet belevezet minket egy lány szerelmes sóvárgásába, majd agyonüti az egészet azzal, hogy Satoshi egyik nap eltűnik. Olyan szépen és érzelmesen megmutatta nekünk a VN, hogy mi zajlik le mindeközben Shionban, hogy teljesen megsajnáltam. Szinte fájdalmas volt végigkövetni mit érzett, gondolt, hitt a fiú eltűnése után. Mennyire szenved és ez a szenvedés hogyan csap át lassan, nagyon lassan valami másba. Őrületbe, paranoiába és bosszúvágyba. Nagyon jó volt az átvezetés.
 
Shion konkrétan megőrült. Ez az, amit a Watanagashi-hen egyáltalán nem mutat meg nekünk. Pedig mikor belépünk a Watanagashi-henbe, Shion elméje már eleve nem éppen tiszta. Ettől kicsit ijesztőbbé válik utólag az a fejezet. Ami az egyik legnagyobb húzás ebben a két fejezetben, az maguk a Sonozaki ikrek. Először azt hiszed tudod ki kicsoda, aztán jön a Meakashi-hen és felnyitja a szemed, hogy hé, eddig fel sem tűnt neked, hogy az ikrek helyet cseréltek, igaz? Nem, nem tűnt fel.
 
Szóval a Meakashi-hen egy igazán hatásos, jól felépített és erőteljes fejezet sok érzelemmel megfűszerezve. Nem lehet nem szeretni ezt a részt. Ami igazán szíven szúrt az az volt (Shion szenvedése mellett), hogy kiderül valójában hogyan érez Shion Kei irányába. A Watanagashi-henben, mint bajtárs, sorstárs áll mellette, itt viszont kiderül, hogy a felszín alatt csak egy eszközt lát a fiúban és egy totális idiótának tartja, miközben Kei végig hisz benne.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- Shion totál másképpen szökik meg az elején az iskolából.
- Mikor Shiont lekapcsolja a motoros banda, akkor még megpróbál szórakozni is velük, mert annyira nem hatja meg a helyzet (még eljátsza azt is, hogy sírva fakad), az animében úgy látszik, mintha tényleg csak egy bajba került lány lenne, holott a VNből világosan kiderül, Shion az, aki uralja a helyzetet, még ha csak a felszín alatt is. "...But, as a wicked person, I wanted to toy with them a bit, even though I could win this by waiting. I wanted to paint them as even more villainous, and drive them into a corner that would be even harder to talk their way out of. ...That demonic desire was rearing its horns."
- El sem tudom mondani mennyi Shion×Satoshi jelenet maradt ki, szinte mindegyik. Beszélgetés a hintánál, közös bevásárlás. A VN megmutatja, hogy hogyan is szeretett bele Shion Satoshiba és miért is viseli a szívén a sorsát. Plusz jobban megismerhetjük Satoshit is.
- A második motoros bandás összetűzés is másképpen alakult, teljesen ki lett hagyva Kei nagyszerű beszéde a vetkőzős pornóról meg a további nonszensz dolgokról amik totálisan nem vágtak a képbe, de ettől ütött annyira a jelenet.
- Betörés a rituális eszközök raktárába. Már eleve az eleje olyan érdekes. Shion az animében azért akarja magával vinni Keit, mert együtt nem lesz olyan ijesztő és ha rájönne bárki is mit csináltak, Kei miatt Mion biztosan bevédi őket. A VNben? Akart egy bűntársat. Ha az ő szerelme eltűnt, akkor lehet ezúttal Mion szerelme fog eltűnni. "If I took him along, we could split the guilt. ...Oyashiro-sama might put a curse on me for entering his divine storehouse. I wanted a partner in crime. ...Since the boy I love disappeared last year because of the curse... ...Maybe Mion's love should disappear this year. ......Whoa...... What am I thinking...?"
- Azt már meg sem kell említenem, hogy szinte az egész raktárban zajló jelenet ki lett vágva. Eléggé humorosan jön ki az animében. Bemennek, bent vannak 2 percet, kijönnek. xD
- Rika és Satoko keresésének az eleje ki lett vágva.
- A bepisilős jelenet a VNben nem történik meg.
- Egy Kei-Shion leleplezős telefonbeszélgetés totál kimaradt.
 
 
× Chapter 6 Kai: Tsumihoroboshi-hen
Ezt a fejezetet is imádom, az egyik kedvencem a sok közül. Ami azt illeti, ez a fejezet több okból is különleges. Az előző fejezet, a Meakashi-hen szépen visszament a múltba és onnan előre haladva értette meg velünk, hogy mi történt a Watanagashi-henben. Jobban mondva egy ahhoz hasonló világban. A Tsumihoroboshi-hen viszont egyáltalán nem követi az Onikakushi-hent, attól függetlenül, hogy elvileg a válasz fejezete, mégis megoldást kínál rá. Kicsit kusza, nem igaz? Igazából az alap koncepció teljesen ugyan az attól eltekintve, hogy itt nem Keiichiben, hanem Renában teljesedik ki a paranoia. Szóval maga a szituáció ugyan az szinte, de a történet teljesen más. Hát így ad nekünk megoldást a Tsumihoroboshi-hen.
 
Mint említettem, nagyon szeretem ezt a fejezetet. Itt érzi csak igazán a játékos, hogy megoldódni látszik a sok probléma és szépen lassan, mintha elkezdene minden kicsikét jobb irányba haladni. A Meakashi-hen lényegében csak egy plusz darabot adott hozzá a már így is eléggé nagy kirakóshoz. Bevezett minket Shion gondolataiba, megmutatta, hogy ő miért harcol. Szóval ideje kicsit tovább lépni a megoldás felé. Az első lépés pedig maga a csoda, amit Keiichi hoz el.
 
Eddig kizárólag csak Rika (És Hanyu) voltak azok akik képesek voltak emlékezni, hogy mik történtek az előző világokban, most azonban Keiichi is valahogyan emlékezni kezd és ez lesz az oka annak, hogy a többi fejezethez képes a végkifejlet kevésbé lesz tragikus. Így igaz, ez az első "jó vége" a játéknak. Nem a legjobb, sok helyen sántít még, de mindenesetre legalább túlélők vannak. Legalábbis egy ideig. A legvégső, egész falut érintő katasztrófa nem marad el.
 
Összességében, ez az a fejezet, ahol felcsillan a remény, ami megmutatja, hogy talán tényleg van kiút a tragédiák labirintusából. Ahogyan Rika fogalmaz. Ezért is szeretem annyira. Keiichi pont azért képes Renan segíteni, mert visszaemlékszik arra, hogy ő min ment keresztül az Onikakushi-henben. Plusz imádom az utolsó harcot, a hold alatt az iskola tetején Kei és Rena között. Az a nagybetűs igazi "EPIC". Erre nincs más szó, csak ez. Az egész jelent, az egész ezt felkészítő előzmény egyszerűen fantasztikus volt. Csak odaszögezve ültem és olvastam, olvastam. De nem is csak maga a harc, mindaz, ami elhangzik közben, magának a harcnak a jelentése a karakterek számára. Ez nem csak egyszerű harc volt, nem csak egymás ellen harcoltak, hanem egymásért is. Hihetetlenül jól el volt találva mind a megvalósítás, mind pedig a mögöttes tartalom.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- Már a kezdeteknél az egész vizipisztoly harc eleje le van vágva, arról nem is beszélve, hogy az animében csak a klubbtagok játszanak, míg a VNben az egész osztály. Ott van értelme annak, hogy miért pont Rena és Keiichi vannak párbajban a legvégén. Az anime ezt random dolognak hozza ki. Plusz... olyan rövidre vágták az egész harcot amilyenre csak lehetett. A VNben átélt izgalom és lendület... totálisan eltűnt. Teljesen.
- Büntető játék az étteremben. Egy verseny totálisan kihagyva, Rina és Rena másképpen találkoznak. Összességében több jelenetük van a VNben és jobban ki van fejtve Rena miért nem bírja a nőt.
- Sokkal több kiderül Rena múltjáról, családi hátteréről. Ezzel együtt pedig jobban megismerjük Rena életét is, az érzelmeit, hogy mindenáron próbálja magával elhitetni, hogy boldog. Még akkor is, mikor nem képes mosolyogni.
- A ház dekor Renaéknál ennyire gyorsan nem történik meg.
- Rena sokkal-sokkal jobban kiakad a könyvtárban miközben a múltjáról beszél Takano-sannak. Szinte pánik rohamot kap.
- Kei egy ponton megkérdőjelezi Rena történetét és Takano-san jegyzeteit, ezt pedig megosztja Mionnal is. Az animében ezt nem látjuk.
- Este a szeméttelepen történő Rika-Rena beszélgetés teljesen kivágva az animéből, a Keivel történő beszélgetése ugyan itt pedig szuper rövidre lett vágva és még a pofon meg a kiabálások is elmaradtak.
- Keiichi vallomása a múltjáról megint csak teljesen kimaradt. Ezen kívül megtudhatjuk a VNből azt is, hogy Keit mi vitte rá arra, hogy ilyeneket csináljon és hogyan érezte magát utána. Az anime úgy tűnik ezt nem tartotta olyan fontosnak, semmit nem hallunk ezekről benne. Azt már meg sem említem, hogy eredetileg nem az udvaron, hanem a teremben beszélnek erről. "I thought I had a right to do things like that, because I was suffering myself. I thought people who weren't suffering like I was deserved to be shot at and to get hurt a little bit. ..I was so selfish, so arrogant, and so immature! I was disgusted with myself. If I could have met myself at that time, I would've given myself a punch in the face so hard that I'd knock out all of my teeth."
- Még több beszélgetés kimaradt, mondjuk egy Kei-Rena, ami azért is (lett volna) érdekes, mert Kei már annak ismeretében beszél vele ismét, hogy tudja, egy másik világban a lány feláldozta érte az életét.
- Az iskolai túszdrámából is levágtak részeket, máshogyan adtak át dolgokat. Mondjuk, hogy... Rena Keiichit kéri meg (kényszeríti, hm) hogy kötözze meg a többieket, plusz nem csak a termet locsolja tele gázolajjal, de magukat a túszokat is. Mondjuk az eredmény lényegében ugyan az ha meggyújtja, de... na.
- Mielőtt Kei hívást kap arról, hogy bomba van az épületben, még mond egy beszédet Renanak. Itt összevesznek és a lány megtámadja a fiút. Mellesleg itt hangzik el az egyik kedvenc idézetem Keitől: "Don't underestimate Keiichi Maebara, the original main character..."
- A VNben felbukkan a rendőrségtől egy magas rangú tiszt, Ohtaka, akit... senki nem bír és mindenáron megpróbálja átvenni a helyzet irányítását Ooishitól. Ez is teljesen kimaradt. Pedig bírom a kettejük köztük lévő feszültséget, Ooishi annyira semmibe veszi azt a tagot, hogy szinte szórakoztató nézni. De Ohtaka megérdemli.
- A folyosón történő dolgokat (harcokat) is kivágták, pedig azok igazán élvezhető jelenetek és megteremtik az adrenalin rusht a nagy fináléra. Sajnálatos dolog.
- Kei nem kikapcsolja azt a bombát, a VNben egyszerűen csak földhöz vágja.
- A Keiichi és Rena közötti harc... ez a legnagyobb szívfájdalmam. Nem elég, hogy szörnyen rövidre vágták, de még vérszegény is lett a VNhez képes. Nagyon. Pár pillanat az egész. Nagy csalódás volt visszanézni a VN után, pedig az egész sorozat egyik legjobb jelenete.
- Harc közben a mesterlövész egység ki akarja iktatni Renat, de Mion megállítja őket. Ohtaka-kun kap egy teljesen véletlen tökön térdelést Kuma-chantől, pusztán szeretetből.
- Kimaradt a vég megint. Nem említi az anime, hogy a harc után megint csak az egész falu lakossága kihalt. Bár ez sejthető abból, hogy Rika megint bekerül egy új kezdetbe. De konkrétan akkor sincs kimondva mi történt pontosan. Ha a VN hajlandó velünk megosztani ezt, akkor az anime miért nem?
 
 
× Chapter 7 Kai: Minagoroshi-hen
Ez a fejezet lenne a Tatarigoroshi-hen válasz fejezete. Ebben nem a csak a Tatarigoroshi-hen kétségbeejtő helyzetére találunk választ, de sok másra is. Például, hogy kicsoda a hunyó a sok gyilkosság mögött. Végre úgy érezzük kezdenek teljesen kibontakozni a dolgok, talán lehet, hogy ez lesz a happy end. De nem, ez még nem az. Sőt, a VN egyik legkegyetlenebb végével találjuk szemben magunkat.
 
Ebben a fejezetben elmarad a már megszokott őrület. Sőt, a csoda tovább folytatódik, lassan mintha mindenki elkezdene egy kicsit emlékezni az múltbéli világokra, fejezetekre. Egy új karaktert is kapunk akinek a jelenlétével sok dolog végre értelmet nyer. Ez az új karakter pedig Hanyu, aki tulajdonképpen "Oyashiro-sama." De őt egyedül csak Rika láthatja.
 
Itt többet megtudhatunk Rikáról, hogy miért ismétlődik folyton ugyan az az időszak, mi értelme van végül is ennek az egésznek. Jobb rálátásunk lesz a már megtörtént dolgokra és több mindent megértünk ezáltal. Plusz, végre megmenthetjük Satokot Teppeitől. Keiichi kitartása és igyekezete meghozza a gyümölcsét ebben a fejezetben és máris megmutatja, hogy egy tragédiát nem lehet egy másik tragédiával kivédeni, ahogyan azt a Tatarigoroshi-henben gondolta. Tetszett, hogy még Oryout is képes volt meggyőzni, akitől félt az egész falu.
 
Miután megmenekül Satoko, hátradőlhetnénk, hogy akkor itt a jó vég, de ez még közel sem az. Itt kezdődnek csak a leleplezések. Takano-san, mint a sötétben rejtőző főgonosz felfedi magát és... kíméletlenül végez mindenkivel. Ez a jelenet nagyon erőteljes volt. Mégpedig azért (is), mert egy szempillantás alatt elvette előlünk a reményt amit végig magában tartogatott. Plusz megtudjuk, hogy a gázfeltörés napján pontosan mi is történt a faluban.
 
Szóval eléggé sok kérdésre kapunk itt választ, ez egy előkészítése az igazi jó végnek. Annyiból esik pofára az ember, hogy az előző fejezetben a klubb tagok életben maradtak és egyfajta jó vég érzetét keltette. Attól eltekintve, hogy utána kaptuk a pofont a falu teljes lakosságát elsöprő gázkitörésről. Ahogy megnézzük a válasz fejezeteket, láthatjuk, hogy egyre bíztatóbb és pozitívabb a helyzet, így azt várnánk, hogy ez a fejezet jobb véggel zárul, mint az előző. Ehelyett konkrétan egy kivégzést látunk. Úgy tűnik, mintha visszalépés történt volna, de a sok megválaszolt kérdés miatt ez a fejezet mégis nagyon-nagyon előre viszi magát a teljes cselekményt.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- Ez a rész is követi a kérdés fejezetek változásait. Azaz ebben az esetben is karutáznak a klubb tagok a városi versenyen. Ami végül is logikus, mert saját magára utal vissza a történet. Így ha először megmásítva adta elő, akkor erre kell emlékeznie.
- Rika a VNben kicsit húzta még Takano agyát mielőtt beengedte volna őket a raktárba.
- A játékboltban Ooishi nem kockázni hívja a csapatot, hanem egy ritka mahjong trükköt mutat nekik. Jobban mondva a csapat próbálkozik a megvalósítással, de nem megy senkinek, így a férfi megmutatja hogyan is kell ezt. Keiichi és Ooishi pedig itt igencsak jó barátságba kerülnek. A VNben semmiféle kihívás vagy negatív utalás nem történik az animével ellentétben.
- A játékbolt után az animében Rika az, aki belerúg a három motorba, a VNben ott van az egész csapat és Kei teszi meg véletlenül.
- Satoko nem került elő azonnal, hogy Rika keresni kezdi. Még Renatól is kérdezősködik a lány, plusz a falusiaktól.
- Az osztályteremben zajló székes verekedős, veszekedős eset közben Chie-sensei végig jelen van a csapattal, sőt, az igazgató is figyelte őket egy ideje. Az animében utólag csatlakozik Chie-sensei és az igazgató. Azt megint meg sem említem, hogy rövidebbre lett vágva a jelenet.
- A gyerekvédelmis látogatása után Mion és Keiichi telefonon beszélik meg a dolgot majd megy tovább a telefon lánc Rika és Rena felé is. Az animében mindenki random találkozik az éjszaka közepén a faluban. Teljesen logikus.
- Kei a VNben bevallja, hogy neki is eszében volt Teppei megölése, sőt, végig is gondolta hogyan is hajtaná végre. Pont ahogyan a Tatarigoroshi-henben tette. Az animében csak visszautalást kapunk arról, hogy Keinek mintha lenne egy ilyen emléke.
- Kameda-kun meggyőzésénél Kei km-es beszédet tart a... a mindenről. A lányok élvezetétől kezdve minden van ott, csak hogy meggyőzze a fiút, hogy harcoljon vele Satokoért. A beszéde miatt pedig nem csak Kameda és emberei, de az étteremben ülő többi (perverz) pasi is csatlakozik a megmozduláshoz. Az animében a beszédből persze semmit nem látunk. Pedig epic.
- Az osztályban Satoko kiakadása a VNben jobban részletezve van, az anime csak átugorja a konkrétumokat.
- Kei és a csapat vitája a falu gyűlésén az öregekkel, megint csak jól meg lett vágva, szuper rövidre. Kei apja is ott tartózkodik a VNben és felteszik neki a kérdést, hogy hogyan nevelte a fiát.
- Ugyan ezt tudom mondani az Oryouval való tárgyalásra is. A VNben Keiichi szó szerint nekiugrik a nőnek és azzal fenyegeti, hogy megöli, ez az animéből kimaradt. Az is, hogy Akane közli a fiúval, tetszett neki a viselkedése, és ha kéri, akkor bármikor neki adná Miont vagy Shiont. Az egész tárgyalás komolyabb, durvább hangulatban zajlik. Jobban érezteti velünk, hogy Oryou tényleg nagy befolyással bír a faluban és nem egy olyan személy akihez csak beül az ember beszélgetni, mert olyanja van.
- A gyülekezés napján nem csak a Sonozaki család egyik ügyvéd tagja, de az ikrek apja is megjelenik (yakuza). Az ő hatásukra lép el Ooishi az útból. Az anime ezt nem közli.
- Este a csapat magától megy haza, nem pedig a rendőrök küldik el őket. Plusz, mikor visszajönnek megmenteni Rikát, van náluk fegyver. Rena elmondása szerint mindenki elment és vett magához valahonnan, de az időintervallum ami a rendekezésükre állt ehhez, eléggé kevésnek tűnik nekem, főleg, hogy mindenki a falu különböző pontján lakik. A VNben fegyver nélkül mennek neki Rika és Satoko támadóinak ami sokkal hihetőbbnek tűnik. Sőt, ki van mondva, hogy haza se mentek, csak várakoztak ott, mert Rena meglátott pár gyanús alakot mikor indulni készültek.
- Kei halála egy külön produkció az animében. A VNben kapunk egy kis "időmegállást" előtte és konkrétan tisztázva van, hogy Takanot nem lehetett látni, mert akkor szállt ki a kocsiból mikor lőtt. Az animében kb csak Takanot látni, és úgy jön ki az egész jelenet, hogy Kei nekirohan a felfegyverzett nőnek, ami valljuk be, nagy baromságnak tűnik. A VNben még ki is mondják: "We totally didn't see her."
- Keiichi halála után a csapat nem menekül és szétszéled, hanem inkább csak jobban nekiront az ellenségnek. Legalábbis a VNben. Az animében hátra arc és pucolás.
- Takano a VNben egy helyen öl meg mindenkit. Elkapják a csapat tagjait, majd szépen sorban fejbelő mindenkit. Hidegvérrel, brutálisan. Az anime kicsit trükközött ezzel a résszel, de nekem a VN megoldása jobban tetszett mert nyersebb és durvább.
- A katasztrófa napján a faluban történő események jobban részletezve vannak a VNben. A "kimenekítéstől" kezdve egészen a falusiak legyilkolásáig.
 
 
× Chapter 8 Kai: Matsuribayashi-hen
A történet utolsó fejezete, amiben végre megkapjuk a jól megérdemelt hivatalos véget. Ez a fejezet kettős érzést keltett bennem. Meglepő módon nem a főszereplők valamelyikével kezdünk, hanem a múltban kicsi Takanoval. Takano élet története igazából... számomra rettentő unalmas volt. Ez volt az egyedüli pontja a történetnek amit untam. Addig rendben volt, hogy végigkövethettük az árvaházi életét, plusz mikor a "nagyapjához" került, megérthettük, hogy miért ragaszkodik ennyire ehhez a kutatáshoz, stb. Ezzel nem is volt semmiféle problémám, megértettem, átéreztem Takano helyzetét. De az ezt követő hivatalos részek... találkozók, pénzmozgások, ilyen szervezet, olyan hivatal és még sorolhatnánk napestig. Minden elismerésem az íróé, mert rendkívüli módon részletezte a dolgokat, de ez a része a történetnek valahogy nem tudott meghatni, alig vártam, hogy vége legyen. De olyan kegyetlen hosszú volt.
 
Viszont ez után megjutalmazott minket a játék egy kis kirakóssal. Feltálata az eddigi részeket, a játékos pedig sorban végignézhette őket. Ki kellett választani, hogy (szerintünk) melyik darabka után melyik jön. Ez érdekes volt. Nem volt nehéz mondjuk. Még mindig a múltban voltunk, azokat az eseményeket kellett összerakni, egészen a jelenig. Csak akkor folytatódott a megszokott VNes mederben tovább a történet, ha sikerült elérni a jelent és végignéztük a múltat. Most már kimondhattuk, hogy minden darab a kezünkben van, a kirakós minden darabja a birtokunkban van, csak tényleg az hiányzik, hogy a megszerzett információt és lehetőségeket kihasználjuk. Illetve a történet majd kihasználja.
 
Ami megint csak meglepetés ebben a részben az az, hogy felbukkan Hanyu. Nem csak kívülállóként, mint eddig, konkrétan beleveti magát a történésekbe. A Minagoroshi-henben Rika volt az, aki kilépett a kívülálló szerepből, most Hanyu is megtette ezt a csoda kedvéért. Mondjuk ahhoz képest, hogy szarvakkal rendelkező különös aurát árasztó csajszi volt, nagyon senkit nem zavart a megjelenése... Takano volt az, aki egyszer szörnyetegnek könyvelte el, de a többieket nem is izgatta, hm. Ettől függetlenül Hanyu édes karakter.
 
Lényegében ez az egész sorozat megoldása egy fejezetben. De mégis ismernünk kell hozzá a már megtörtént dolgokat, hogy megértsük. Az összes rossz véget, az összes hibát, amit a karakterek előzőleg elkövettek. Azt hinnénk, hogy itt már sok meglepetés nem ér minket, pedig pont, hogy épp ellenkezőleg. Nem kell aggódni, ebben a fejezetben is olyan szépen játszik a történet az érzésekkel mint eddig tette. Például itt van Takano esete. Az előző fejezetet azzal zárta, hogy megmutatta, Takano egy kegyetlen gyilkos, aki képes lemészárolni egy csapat gyereket hidegvérrel. A mostani fejezetet viszont azzal nyitja, hogy megmutatja nekünk Takano kislányként mennyit szenvedett. Elvesztette a szüleit, árvaházba került, ahol nem bántak szépen vele, aztán megszökött, de rátaláltak és ha nem menti meg az apja egyik volt tanára, akkor biztosan halálta kínozzák. Annyira szembenáll egymással az a két érzés amit a két fejezet vált ki belőlünk Takanoval kapcsolatban. Egyszer megvetjük, máskor meg megsajnáljuk. Nem tud az ember konkrétan választani a két érzés között, mert mindkettőt érzi egyszerre. De ez valahogy az egész sorozatra igaz. Annak mondjuk örültem, hogy tisztázva lett, hogy Takano és Tomitake között mi is van. Ez csak szomorúbbá tette az egész történetet.
 
Arról nem is beszélve, hogy itt derül ki először, hogy Takano úgy véli, agylakó paraziták vannak az emberek fejében és van egy királynőjük is aki ha elpusztul, pusztul vele mindenki. (Jobban mondva előzőleg is emlegetve van az elmélet, de akkor még nincs bizonyítva, hogy Takano komolyan gondolja. Azt hiszik, hogy csak egy történet, amit mások szórakoztatására talált ki.) Aki nagyon figyelt eddig, az tudhatja, hogy Takano elmélete nem éppen stabil lábakon áll. Egyébként eléggé WTF volt ez nekem. Komoly? Paraziták az agyban és...? Mert azt még elfogadom valahogy, hogy, oké, van egy regionális megbetegedés, de ez a parazita elmélet kicsit meredek volt nekem. Mikor az emberek nézegetik a képeket, hogy jaj de cuki lányok meg anime, biztosan nem jutna eszükben soha, hogy hé, tulajdonképpen paraziták vannak az agyukban és ezért lemészárolják egymást majd a későbbiekben. Bár meg kell hagyni, ez egy szép módja annak, hogy összekösse a történet bizonyos elemeit és előreláthatatlan plot twistet csináljon. Szóval egy technikailag nagyszerű húzásról van szó.
 
 
* Amiket nem látunk az animében / másképpen látunk
- A történet egész eleje le lett vágva, azaz a részek, amik megjelennek a VNben "kirakós darabokként" és Rika kommentárjainak nagyrésze. Ezzel együtt pedig Akasaka "darabját" sem látjuk, hogy konkrétan akkor miért is bukkanhatott fel ebben a részben.
- Takano szülei vonat balesetben halnak meg, az anime elintézte busz balesettel.
- Az összes hivatali, tárgyalálos, politikai rész rettenetesen rövidre lett vágva a VNhez képest.
- Az anime nem fejti ki Irie mit művelt a múltban orvoslás címszó alatt. (Emberek agyát vagdosta fel...)
- A VNben Keiichi Hanyu szarvai iránt érdeklődik, látszólag az egyetlen ember akiben felmerül bármiféle kérdés ha egy másik személyt lát szarvakkal... Takano pedig, mint azt feljebb is említettem, szörnyetegnek hívja amiatt a lányt. A lányok inkább megpróbálják terelni a témát, mikor Hanyu szarvai szóba jönnek. "Kei-chan has a horn between his legs, right? It's hard and bent backwards..."
- A mangás ötletelős rész jobban ki van bontva az eredeti műben, nem pedig csak megmutatják, történik egy-két párbeszéd és vége.
- A Tomitake-Rika-Irie közötti beszélgetés sincs letudva pár mondattal.
- Takano és Tomitake "kapcsolata" mélyebben van kifejtve a VNben.
- A rendőrségen történő balhé is jobban ki van fejtve (Ooishi sokkal menőbb!), arról nem is beszélve, hogy Ohtaka-kunt meginvitálja a Sonozaki házaspár magukhoz. Nem baráti beszélgetésre.
- Tomitake szökése (illetve csak szökési kísérlete) is normálisan ki van fejtve, sokkal epicebb, az animében ezt lezavarták pár képkockával.
- Irie fantörpikus maid beszéde ki lett vágva az egyetlen akciójelenetével együtt.
- A hegyen történő dolgok úgy... 80%-ka ki lett vágva, de lehet, hogy 85%. Okonogi vs. Mion párbaj teljesen ki lett vágva.
- Takano lövése a végén nem egyszerűen csak mellé megy. De ez is csak a VNből derül ki.
- Megint le lett vágva a végből egy kevés. A "kivel mi lett a jövőben" rész.
 
 
 
Az első négy játék végén, mint külön tippeket kapjuk meg a már emlegetett "All-cast Review Sessiont," viszont a Kai fejezetek végén ezek helyett egy-egy üzenetet kapunk a készítőtől, Ryukishi07-től. Ezek inkább elgondolkodtatóak, teljesen más hangulatot árasztanak, mint az előző négy játék végén lévő kis extrák. Először hiányzott a Review Session, de aztán megszerettem Ryukishi07 kommentárjait is. Szeretem, mikor a készítők így szólnak a játékosokhoz, több olyan kérdést is felvetett, amin elgondolkodhat az ember és nem csak a történettel kapcsolatban, magával a hétköznapi élettel is kapcsolatban. Jó volt megismerni kicsit ha csak ilyen módon is.
 
Összességében, azt tudom mondani, hogy maga az anime sorozat és a VN is élvezhető darabok, habár az anime nagyon sok mindent nem mutat meg vagy másképpen mutat. (Mikor még csak az első két fejezetet ismertem, akkor nem nagyon ütköztek ki ezek, így utólag jöttem csak rá én is, mikor már tovább mentem.) Az anime sorozat második évada, a Kai az, ami jobban visszaadja a VNben történteket. De ennek is csak nagyjából az utolsó fejezete. Érdekes és szórakoztató dolog keresgélni az eltéréseket a kettő között. Mint ahogy látjátok, én is elvoltam vele, hm.
 
Ami miatt megfogott a sorozat, az nem csak a történet és a karakterek, de az is, ahogyan annyiféle érzelmet képes megmutatni, átadni az olvasónak. Az egész egy nagy érzelmi hullámvasút. Ahogy írtam előzőleg is, az anime (főleg az első évadban) leginkább a véres, ijesztő jeleneteket emeli ki, de a VN megmutatja, hogy annál jóval, jóval többről szól a dolog. Átérezteti, megérteti velünk magukat a karaktereket, a helyzetet amiben benne vannak és sosem hagyja, hogy egy-egy főbb karakter esetében konkrétan el tudjuk dönteni, hogy ő most tulajdonképpen jó vagy sem, elítélendő amit csinál, vagy esetleg ő is csak a körülmények áldozata. Nem enged egyértelműen dönteni. Magukat a karaktereket is nagyon sokféle oldalról képes megmutatni, nagyon sok oldalukat ismerteti meg velünk a 8 fejezet alatt. Képes bemutatni a szörnyű, kegyetlen oldalt, de egyben a reményteli és emberséges oldalt is. A legjobb és a legrosszabb dolgokat. Annyira részletesen vannak felépítve és megmutatva a karakterek, hogy szinte már létező személyeknek tűnnek. A cselekedeteik, a gondolataik, az érzelmeik mind-mind megragadják az olvasót és egyre csak jobban kezd hozzájuk kötődni. Ryukishi07 eléri, hogy az olvasói törődjenek a karaktereivel.
 
Aki csak messziről látja a sorozatot vagy csak képek alapján ismeri meg először az biztosan nagyon sokat találkozik véres, erőszakos tartalmakkal, mert igen, sok van belőle benne annak ellenére, hogy nem csak azon van a hangsúly. Így mikor belevágnak az emberek, akkor persze kíváncsiak, hogy az előzőleg látottak hogyan történnek meg. A fejezetek eleje mindig a boldog, egyszerű hétköznapokkal kezd, amik lassan, szinte észrevétlenül csúsznak át nyugtalanító, véres eseményekbe. Viszont mikor eljut idáig az ember, mikor felüti a fejét a baj, megtörténnek a gyilkosságok és ott áll a problémák kellős közepén... Elkezdenek neki hiányozni a fejezet elején megismert nyugodt, boldog hétköznapok. Mikor nyugalom van, gyorsan bele tud minket húzni a kíváncsiságunk által a bajba, viszont mikor már teljesen benne vagyunk, elég neki pár mondat, hogy emlékeztessen, milyen jó is volt mikor még az unalmasnak titulált hétköznapokban éltünk.
 
Így, hogy végigolvastam a VNt és visszanéztem nagyjából az animét, feltűnt, hogy nagyon sok perverz jelenetet kivágtak az anime verzióból. Sőt, az összeset. Pedig mikor az ember nekikezd, akkor nem gondolná, hogy ilyesmi is el fog hangzani vagy ilyen jelenetek is megteremt a VNt. Eléggé meglepő volt, de tulajdonképpen jól beleillett a Higurashi világába.
 
A VN fejezeteket és az anime "párjukat" befejeztük ezzel. De eléggé sok dolog van még ami elgondolkodtató vagy csak érdekes, így kaptok majd a későbbiekben egy Extra cikket is, amiben írok ezekről az érdekességekről. Ami ígérhetek, az egy-két jelenet elemzés, megtudjuk mi van a tippekben, micsoda is Rena fegyvere valójában és hogy Ryukishi07 milyen üzeneteket rejtett el a VN credit rollban.
 
 
- Yui
2018.12.09. 21:21, Yui Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?